BALLA GYÖRGY

Full text search

BALLA GYÖRGY
BALLA GYÖRGY (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Ha jól látom, ebben a vitaszakaszban érdemes beszélni mind a fogyasztóvédelemmel, mind az Energia Hivatallal, mind pedig a gázárral kapcsolatos kérdésekről, hiszen ez a vitaszakasz érinti valamennyi kérdést. Nos, ez nincs is ellenünkre, hiszen valójában egy jó gáztörvénynek legalább négy alapvető feltételt kell teljesítenie: az ellátás biztonságát és minőségét kell szolgálnia; világosan kell beszélni arról, hogy milyen lesz a gáz ára az elkövetkezendő időkben; milyen támogatás kapcsolódik ezekhez; és valójában milyen intézkedéseket tervezünk a fogyasztók védelmének érdekében. Hiszen ne felejtsük el, egy olyan ágazatról, olyan törvényről van szó, amely olyan szereplők között zajlik, ahol vannak védtelenek: ők a fogyasztók; és vannak nagyon erős, nagyon gazdag szervezetek: ők pedig a gázszolgáltatók.
Tisztelt Képviselőtársaim! Örülök annak, hogy három héten keresztül zajlott a parlamentben a törvény általános vitája, ugyanis úgy látszik, ez idő alatt kormánypárti képviselőtársaink belátták, hogy az árszabályozás kérdésének ebben a törvényben van helye, hiszen vannak ilyen természetű kormánypárti módosító javaslatok a törvényhez kapcsolódóan. Igaz, még a kormánynak is be kellene látnia, hogy itt a helye, hiszen bizottsági üléseken a kormány képviselői nem támogatták az árszabályozás kérdésének e törvény keretében való rendezését.
Mi pedig nem tudtuk támogatni azt a módosító javaslatot, amelyet kormánypárti képviselők nyújtottak be az árszabályozás kérdéséhez kapcsolódóan, hiszen azt kellett megállapítanunk, hogy az a fajta szabályozási javaslat, amelyet ők benyújtottak, valójában nem a fogyasztók érdekeit szolgálja, hanem még tágabb teret enged az amúgy is igen nagy haszonnal dolgozó gázszolgáltatók számára. S ne felejtsük el, mindaz a haszon, amely hozzájuk vándorol, egyébként a fogyasztók zsebéből kerül ki.
Egy dolog egészen biztosnak látszik - és nem szeretném az általános vitát újrakezdeni -, idén május 15-étől a kormány 12 százalékkal felemeli a gáz fogyasztói árát. Kormánypárti oldalról semmilyen olyan javaslat nem érkezett, amely gátat tudna ennek szabni. Mi képviselőtársaimmal viszont benyújtottunk egy módosító javaslatot, és ez a gáz árára vonatkozóan nagyjából azt mondja ki - és én emellett szeretnék érvelni -, hogy az ár és a támogatás együttes hatása soha ne haladja meg az éves inflációt. Tehát mi azt mondjuk ki, ellentétben Medgyessy Péterrel, aki azt ígérte, hogy egyáltalán nem lesz gázáremelés - ez helyes ígéret volt, csak be kellett volna tartani -, mi még ezt sem céloztuk meg, csak arra szeretnénk rábírni a kormányt, hogy ne emelje a gáz árát nyakló nélkül, hanem maradjon meg a realitásoknál, és az áremelés, valamint a támogatás együttes hatása soha ne haladhassa meg az infláció mértékét.
Miért is van szükség erre a javaslatra, tisztelt képviselőtársaim, hiszen a vitában sok kormánypárti képviselő is azt mondta, hogy ez a kormány szándéka. Nos, ha ez a szándéka, akkor nyugodtan csatlakozhatnak ehhez a módosító javaslathoz, és támogatásukról biztosíthatják. Sajnálom, hogy a bizottsági üléseken ez nem történt meg. Azért van tehát szükség erre a javaslatra, tisztelt képviselőtársaim, mert most úgy látszik, mégsem ez a kormány szándéka. Ez látszik azokból az intézkedésekből is, amelyeket az áremelés, illetve a kompenzáció kapcsán hoztak. Hiszen lehet azt mondani az idénre nézve, tisztelt képviselőtársaim, hogy nem 12 százalékos, hanem tömbösítve 6, 8 és 12 százalékos lesz a gázáremelés. És mi lesz jövőre, tisztelt képviselőtársaim? Melyik szinthez fogja a tisztelt kormány viszonyítani a jövőre már szintén beharangozott jelentős mértékű gázáremelést? A 6 százalékhoz, a 8 százalékhoz vagy a 12 százalékhoz? S lévén a gáz árának emelése nem 6 és nem 8 százalék, hanem 12 százalék, bizony biztosak lehetünk abban, hogy a kormány a jövő évi gázáremelést ehhez a most 12 százalékkal megemelt árhoz fogja viszonyítani. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Nem telt le az időm… - de letelt, elnézést, elnök asszony. Kicsit rövid lett ez az öt perc még így is, elnézését kérem.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť