ÉKES JÓZSEF

Full text search

ÉKES JÓZSEF
ÉKES JÓZSEF (MDF): Nagyon köszönöm a szót, elnök úr. Normálra jelentkeztem, de úgy látom, érdemesebb kétpercezni, mert sokkal előbb szóhoz jut az ember.
Tisztelt Képviselőtársaim! Úgy érzem az árképzés esetében, hogy az árképzésnek az a formája, ami megpróbálja a kompenzációt biztosítani az állampolgárok számára, vissza fog hullni az MSZP által kezdeményezett formára. Ezt mondom azért is - és ezt több alkalommal hangsúlyoztam és kértem is, és nagyon sajnálom és nagyon bánom, hogy az előző kormány idején a ’97-es privatizációt nem vizsgáltuk felül -, mert Podolák képviselőtársam az előbb azt mondta, hogy körülbelül húsz szolgáltató van ebben a szektorban, de a húszból kettőé legalább a 80 százalék.
A másik ilyen dolog, hogy ’95-ig tulajdonképpen a kompenzációt az önkormányzatok számára megfizettük - de mi van 1995-től 2003-ig, amikor lakossági, önkormányzati és állami pénzek kerültek be a rendszerbe? És ha visszaemlékezünk rá, ’97-ben az energiaszektor privatizációjánál a kormány vagy az állam tulajdonképpen 450 milliárdot vett be, abból maga a gázszektor volt olyan 100 milliárd körüli. Tehát nagyon olcsón jutott hozzá a szolgáltatói szektor ehhez a rendszerhez. Azóta sem az irányítástechnikára, sem az adatátvitelre tulajdonképpen egy fillért nem fordított; és ha visszaemlékszem arra, hogy amikor a vízórák rendszere Magyarországon szabályozva lett, akkor a szolgáltató is befolyásolni tudta azt, hogy az ő órája kerüljön esetleg beépítésre. Innentől fogva az egész rendszer bizonytalanná fog válni.
A kompenzáció kérdése. Tessék nekem azt megmondani, hogy azon önkormányzatok, ahol a szerencsétlen ’97-es hagyományos széntüzelésű erőműveket folyamatosan átalakítják gázra, és több tízezer panellakás lesz részben abból fűtve, minek számítanak: kisfogyasztónak vagy nagyfogyasztónak? A panellakásban élők akkor ezek szerint semmiféle kompenzációra nem számíthatnak, mert a nagyfogyasztói, a versenypiaci ár szerinti gázt kénytelenek vásárolni.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť