FARKAS IMRE

Full text search

FARKAS IMRE
FARKAS IMRE (MSZP): Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! Ebben a szakaszban a 112. és a 138. módosító javaslatokhoz szeretnék hozzászólni, amiket Jauernik István és Botka Lajosné képviselőtársaimmal együtt nyújtottunk be. Ezek a módosító javaslatok a falugáz problémájával foglalkoznak. Elég régi ügyről van szó, 2000-től kezdődött ez a probléma, amikor a falugáz ára a földgáz árának háromszorosa lett. Időközben több kísérletet tettünk ennek a problémának a feloldására. Most úgy látszik, hogy a gáztörvény erre adhat némi lehetőséget.
Már a törvényjavaslat tárgyalása és az azt megelőző egyeztetések során is nyilvánvalóvá vált, hogy a kormány hajlandó ezt a problémát részben orvosolni. Mi úgy gondoltuk azonban, hogy ezt a kérdést a törvényben is meg kell fogalmazni, viszonylag markánsan, ezért nyújtottunk be néhány olyan módosító javaslatot, amelyek ezt az ügyet igyekeznek megoldani.
A 112. ajánlási szám alatt lévő módosító javaslatunkban azt fogalmaztuk meg, hogy a kedvezményes földgázellátás konkrétan terjedjen ki a vezetékes PB-gázra is. A javaslatunk tehát ennek a hatáskörnek a kiterjesztésére terjed ki, vagyis hogy érintse a PB-gázt fogyasztó lakosokat is. További indoklást ehhez nem kívánok mondani, a gazdasági bizottság támogatta a javaslatunkat, az előterjesztő akkor még nem. Én bízom benne, hogy ez a cél minimális szinten teljesülni fog, hiszen a problémák sem amiatt fogalmazódtak meg, hogy egyáltalán az ellátás, a kedvezmény kiterjedjen-e a vezetékes PB-gázra.
Konkrétan a kedvezményre vonatkozik a 138. számú módosító javaslatunk, amelyben azt próbáltuk megfogalmazni, hogy a vezetékes PB-gázt használók milyen kedvezményben részesüljenek. Az előbb már utaltam rá, hogy a jelenlegi árkülönbség háromszoros a két gázár között - ezt mindenképpen enyhíteni kell. Korábban voltak olyan törvényjavaslataink is, amelyekben azt szerettük volna elérni, hogy a PB-gáz is a hatósági áras körbe tartozzon; ezek sem az előző kormány, sem a mai kormány idején nem találtak kedvező fogadtatásra.
Ezért most azt javasoljuk képviselőtársaimmal együtt, hogy ha nem is hozzuk azonos szintre ezt a két árat a kedvezményekkel, de mindenképpen csökkenteni kell a mai különbséget. Nemcsak a földgáz árának a növekedését kell kompenzálni, hanem valamennyit kompenzálni kell a két ár közötti különbözetből is.
Módosító javaslatunk azt fogalmazza meg, hogy olyan kedvezményes ár alakuljon ki a PB-gáz fogyasztói esetében, amelyik a két ár között 3 ezer köbméter fogyasztásig maximum 20 százalékos árkülönbséget eredményez. Véleményem szerint ez elfogadható mérték, noha önmagában jelentős terhet is eredményezhet. Ma 3 ezer fogyasztó használja a PB-gázt, tehát ez összességében nem egy széles kör, és a 20 százalékos árkülönbség, amit szeretnénk itt elérni, még mindig azt jelenti, hogy azoknál a településeknél, amelyeknél van lehetőség áttérni a földgázra, tehát rákapcsolódni a földgázhálózatra, ott ez célszerű, hiszen az árkülönbözet erre ösztönöz. És nyilvánvaló, hogy az ár ilyen jellegű kompenzációja sem lehet örök érvényű, tehát önmagában ez is ösztönzést jelenthet azok számára, akik ezt igénybe szeretnék venni. Nyilván több év alatt kell majd megoldani azoknak a településeknek az ügyét, amelyeknél a földgázra történő átállás nem valósulhat meg.
Én arra kérem (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) képviselőtársaimat, a kormánypárti és az ellenzéki oldalon egyaránt, hogy támogassák ezeket a javaslatokat. Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť