PODOLÁK GYÖRGY

Full text search

PODOLÁK GYÖRGY
PODOLÁK GYÖRGY (MSZP): Köszönöm, elnök úr. Kivételesen a forgatókönyv szerint előírt szakmai hozzászólásomat szeretném megtenni; tudom, hogy most kilógok a sorból ezzel.
Mielőtt rátérnék, Tóth képviselőtársamnak szeretném mondani, hogy akkor tulajdonképpen a Gt.-t is át kellene alakítani, ha ez a koncepció működne. Ez ellentmond az önök volt koncepciójának, a gáz üzletág megvásárlásának az állam részéről, és ellentmond még nagyon sok dolognak. Jelenleg a gázpiacon a szolgáltatók területén nem kevesebb, mint húsz tulajdonos van. Úgy gondolom, ennél jobban osztani a tulajdont mindenképpen gyengítené ezt a tevékenységet.
A részletes vita e szakaszában az általános rendelkezésekhez, így a törvényjavaslat 1. és 3. §-aiban foglaltak hatályához, az általános követelményekhez és a definíciókhoz fűzött módosító javaslatok tárgyalására kerül sor, de a tartalmi összefüggések miatt ebben a szakaszban kell szólnunk olyan kérdésekről is, mint a földgáztermelők hozzáférési joga, a határon átnyúló elosztási lehetőségek, illetve a hatósági árszabályozás elvei. Mivel mindhárom kérdés igen nagy jelentőségű az újraszabályozott földgázpiac működése szempontjából, az ajánlás szerinti sorrendben haladva szeretném áttekinteni őket.
A törvényjavaslat hatálya a földgáztermelőkre csak korlátozottan, a meghatározott rendelkezések tekintetében terjed ki, amelyek között nem szerepel a szállító, a tároló és elosztó rendszerekhez való törvényjavaslat szerinti hozzáférés joga. A termelőnek a földgázrendszerhez való hozzáférését eddig a bányászatról szóló törvény biztosította, e szabályok módosítása miatt viszont szükséges a hozzáférést a törvényjavaslatban garantálni, méghozzá a közüzemi nagykereskedők és szolgáltatók, a kereskedők, valamint a feljogosított fogyasztók jogaihoz hasonlóan.
Az ajánlás 4. pontjába foglalt és ahhoz tartalmilag kapcsolódó 76. ajánlási pont szerint a módosító javaslat azt a célt szolgálja, hogy a termelők az általuk termelt földgáz mértékéig hasonló hozzáférési jogokkal rendelkezzenek a szállító, tároló és elosztó kapacitásokhoz, hiszen csak így biztosítható, hogy a termelő szabadon értékesíthesse belföldön vagy külföldön az általa termelt földgázt. Kérem, hogy ezt a javaslatot támogassák.
A törvényjavaslat hatályát módosító javaslathoz kapcsolódik a hatósági árszabályozási elvek kérdésköre is, amely az ajánlás 5. pontjában és az ahhoz tartalmilag kapcsolódó 105. és 149. pontokban található javaslatokra vonatkozna.
Végül e vitaszakaszban szükséges még tárgyalni az elosztóvezeték definíciójához fűzött T/2380/114. számú módosító javaslatot is, amelyet az ajánlás 11. pontja tartalmaz. Hangsúlyozni szeretném, hogy bár a definíciók módosításai technikainak tűnnek, ez esetben is igen jelentős tartalmi kérdésről van szó. A módosító javaslat úgy változtatja meg a meghatározást, hogy az elosztóvezeték alatt a határon átnyúló vezeték is értendő, vagyis az elosztás tevékenysége kiterjed a határon átnyúló elosztásra. Az egységes európai földgázpiachoz való csatlakozás és e piacon a bekapcsolódás fontos tényezője, hogy az új törvény engedi-e és hogyan a határon átnyúló ellátást.
(16.10)
Hangsúlyozandó, hogy a földgázpiaci nyitást, vagyis a versenypiac kialakítását az EU szabályozása nem öncélúan, hanem az egységes belső európai földgázpiac kialakításának a céljából írja elő.
A módosításnak különös jelentősége van a környező országokban, a határ mentén élő magyarság szempontjából is, tekintettel arra, hogy ezen országokban a rendszer kiépítése és a szolgáltatás színvonala elmarad a jelenlegi hazai állapotoktól. E javaslat lehetőséget nyújt arra, hogy a hazai gázszolgáltatók bekapcsolódhassanak a határ menti térségek infrastrukturális fejlesztésébe, ennek alapján kérem képviselőtársaimat, hogy a szavazásnál e módosító javaslatot szíveskedjenek támogatni.
Köszönöm.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť