SZALAY GÁBOR

Full text search

SZALAY GÁBOR
SZALAY GÁBOR gazdasági és közlekedési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Normál felszólalást nyomtam be, ugye? (Az elnök bólint.) Csak szeretnék végigszaladni az eddig elhangzottakon, és rövid kommentárt fűzni az eddigi javaslatokhoz.
Tóth István képviselő úr a 48. módosító indítvánnyal azt javasolta, hogy “az engedélyes tevékenységét felfüggesztheti” kifejezést “felfüggeszti”-re módosítsuk. Ennek azért nem lenne jó következménye, mert itt arról beszélünk, hogy ha bármelyik engedélyes nem megfelelően végzi a dolgát, nem az engedélyben kiadottak szerint, akkor el lehet tőle venni ezt a jogot, és azt azonnal átadni egy másik, úgynevezett vállalkozó engedélyesnek. Előfordulhat azonban az a helyzet, hogy nem találunk adott pillanatban megfelelő vállalkozó engedélyest, és ha ez így van, akkor mégiscsak, szigorítva a felügyeletet, az eredeti engedélyesnek kell ott hagyni a lehetőséget, mert különben leáll a gázellátás. Ez az oka a feltételes módnak, mert a határozott kijelentő móddal azt érhetnénk el, hogy adott, rossz esetben egyáltalán mi magunk szüntetnénk meg a gázellátást.
Balla képviselőtársam 115. módosító indítványával, azt gondolom, itt egy pillanatra a kommunizmus angyala repült át az ülésterem felett, és abban az időpontban ért el minket, amikor épp az EU-ba készülünk, amikor 13 éve egy piacgazdaságot kívánunk megvalósítani. Azt előírni, hogy ez nem lehet magasabb a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett hivatalos infláció mértékénél, nem jelent mást, mint hogy sutba dobjuk a piaci elveket, és azt állítjuk, hogy egy olyan termék, a földgáz, amit egyre inkább importálni kényszerülünk, azaz aminek az ára egyre inkább tőlünk függetlenül alakul ki, ezt mi erőszakos módon egy bizonyos mérőszámhoz tudjuk kötni. Ha ez tényleg lehetséges lenne, akkor úgy gondolom, lehetséges lenne ugyanolyan módon magyar törvényekben szabályozni azt, hogy mennyi legyen a kőolaj világpiaci ára, mennyi legyen a földgáz világpiaci ára, mennyi legyen a dollár/forint árfolyama, és még sok más olyan dolgot, ami tőlünk, a mi befolyásolási lehetőségünktől függetlenül, a mi akaratunktól függetlenül, tehát rajtunk kívül képződik a világban.
A 138. képviselői indítvány volt szintén, ami itt nagy vitát váltott ki, pontosabban a 138., egybekötve a 112. ponttal, ez a PB-gáz dolga. Azt hiszem, a kormány hihetetlen nagyot mozdult előre az eddigi előrejelzései alapján, ami még lehet, hogy nem elégíti ki Farkas képviselőtársat, és én ezt elfogadom. Azt gondolom, hogy Farkas képviselő úr évek óta keményen küzd a PB-gáz ügyében, tehát kicsit másként érzem az ő hozzászólását, mint a más képviselőtársaim részéről most hirtelen előjött szimpátiamegmozdulást. Hiszen tudjuk jól mindannyian, akik itt fölszólaltak ebben az ügyben, tagjai voltak velem együtt az előző időszakban a gazdasági bizottság PB-ügyeket tárgyaló és elintézni próbáló albizottságának, és tudjuk jól, hogy teljesen eredménytelenek voltak ezek a kísérleteink. Tehát kicsit későn jött meg a megvilágosodás, úgy érzem, többek részéről, de ezt most nem kívánom senkinek a szemére hányni. Látom, hogy most hirtelen mindenki egyet tud ebben érteni.
(15.10)
A kormány igyekszik a lehetőségei szerint partner lenni ebben a kérdésben, és meglátjuk, hogy az eddig megígérthez képest tudunk-e még előrébb lépni. Ez egyébként nyilvánvalóan nemcsak a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumtól függ. A 114-es a legfantasztikusabb javaslat, ahol minden energiahordozót egyetlen közös áron vagy egymáshoz nagyon közeli áron kínálnánk a fogyasztóknak, hozzátéve, hogy nyilván nem az alacsonyabbat akarjuk felzárkóztatni a magasabb árszinthez, hanem fordítva.
Képviselőtársaim! Én nem hiszem, hogy ezt bárki komolyan gondolja. Ha megpróbálnának kilépni ellenzéki képviselői mivoltukból, nem tudom elhinni, hogy komolyan gondolják, hogy ilyen javaslattal előállnának, mint ahogy nem álltak elő idáig sem, és nem hiszem, hogy erre megfelelő érv, hogy azért, mert önök eddig nem nyújtották be a gáztörvényt. Ez a gáztörvényen messze túllépő gazdasági jelentőségű indítvány, ilyen a világon sehol nincs, azt hiszem, még a nem piacgazdaságú országokban is meghökkennének és felkapnák a fejüket egy ilyen indítvány láttán. Én nem kívánok a részletekbe menni, ez teljesen abszurd javaslat, amelynek támogatása nyilvánvalóan nemcsak ennek a kormánynak, de bármilyen más magyar és nem magyar kormánynak elfogadhatatlan lenne; az anyagi kihatása – gondolom, ezt a benyújtók vagy az aláírók is sejtik – nem a mi gazdaságunk lehetőségeihez illeszkedne. Azok az országok pedig, amelyek gazdaságilag – ha nagyon játékos kedvük van –, esetleg eljátszanának egy ilyen gondolattal és megengedhetnék maguknak, a dolog közgazdasági abszurditása folytán akkor is nyilvánvaló, hogy nem tudnának ezzel komolyan foglalkozni. Azokhoz nem fűzök kommentárt, amikkel a kormány egyetért, mint például Füle képviselő úr javaslata.
A 34. módosító indítvány Ivanics képviselőtársunk javaslata. Valóban nagyon fontos a fogyasztóvédelem, és elismerem, hogy ezen a téren lehet javítani, tehát a törvényt lehet minőségileg javítani ezen a téren, van is jó pár képviselői módosító indítvány, amit a kormány elfogadott és támogatni tud. Ez épp nem ezek közé tartozik, azonban arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy a törvényben is szerepel a Magyar Energia Hivatal e jogosítványa, mármint hogy ellenőrizze a gázminőséget, az eljárás részleteit illetően pedig, túllépve a törvényen, valóban kell egy eljárási rendeletet, egy alsóbb rendű jogszabályt csinálni.
Egyébként azt még hozzáfűzném, hogy a magyar gázrendszerben ma is mintegy húsz ponton mérik folyamatosan és automatikusan a gáz minőségét, és amint valami hibát észlelnek, ezt nemcsak jelzik, hanem igyekeznek azonnal kijavítani is. A gázminőség tehát valóban nagyon fontos, azonban azért nem úgy áll a helyzet, hogy a semmiből, a nullából indulunk, folyamatosan folyik jelenleg is és folyt ezelőtt is az országban a gázminőség állandó, folyamatos ellenőrzése. Ettől függetlenül örültünk minden módosító indítványnak, ami a fogyasztói jogok kiterjesztését célozta.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť