TÓTH ISTVÁN

Full text search

TÓTH ISTVÁN
TÓTH ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Én a 122. számú indítványomhoz szeretnék támogatást kérni; rögtön oda is jutok, mert néhányat bejelöltem. Ez az indítvány a piaci szereplők részesedését korlátozná, 49 százalékról 33 százalékra javaslom levenni a piaci szereplők részesedését. Sajnos a bizottsági vitában nem kapott támogatást, és az előterjesztő indoklása gyakorlatilag egy elszólás volt, ami szerint a piaci szereplőnek rögtön tulajdonrészt kellene eladni, és az már ugyan hogyan jönne a képbe, hogy a piaci szereplőnek valóban piaci szereplőnek kellene lennie. Azaz arról van szó, hogy létre akarják hozni a földgáz szabadpiacát, no de ott más ne versenyezzen ám, csak az, aki most is ott van. Gyakorlatilag ez a törvény lényege.
Ez az én felfogásomban összefügg egy másik módosító javaslatommal. Ez a másik vitaszakaszban van, de azért utalni szeretnék rá, hogy abban a módosító javaslatomban pedig a piacnyitási küszöböt szeretném felemelni, és a kettő együtt érne olyan szabályozást, ami nem ezt a könnyed piacnyitást eredményezné, hanem a földgázpiac valóban az ország gazdasága érdekében lenne szabadpiaci szerkezetű, és nem a mostani piaci szereplők érdekében történne piacnyitás. Ez roppant nagyot fog visszaütni, pontosan abban a tekintetben, amit képviselőtársaim egy órán át az árkérdésről beszéltek, mert ha monopolizálják a szereplőket, akkor az ár utána már valóban nem kérdés; nem kérdés az Energia Hivatal bedarálása a minisztérium alá, és nem kérdés a piaci szereplők megrendszabályozása egy kevéssé független szereplőtől.
Igazán röviden csak reagálni szeretnék arra, amivel államtitkár úr az indoklásomat elutasította. A 13. § (1) és (2) bekezdésében az van, hogy az Energia Hivatal intézkedéseket foganatosíthat. Nem kell egyszerre mind foganatosítani, mert ezt fokozatosan szokták, és minden ilyen előterjesztői indoklásban a fokozatossággal érvelnek, ön most egészen mással érvelt. Nyilvánvaló, hogy nem kell a b) és a d) pontot egyből alkalmazni, hanem kezdi az a)-val vagy egy másikkal. Ahhoz, hogy a piaci szereplő az ő szerződéseiben és engedélyeiben vállalt peremfeltételeket teljesítse, annak mentén szolgáltasson, ahhoz először valószínűleg elég az első kötelezés, utána ki lehet bocsátani a másik kötelezést. Gyakorlatilag ennek a fölpuhítása az, ahogy most meg van fogalmazva ez a törvényjavaslat, de igazából összefügg azzal a szellemmel, amit az előzőekben említettem, hogy piacot létrehozunk, de oda más ne jöjjön be, csak az, aki most is itt van. Ez nem azt a végeredményt fogja hozni, amivel az Unióban történt földgázpiacnyitást hajtották végre.
Szeretném tehát kérni a kormányt és a kormányoldali képviselő urakat és hölgyeket, hogy fontolják meg, esetleg kapcsolódó módosító javaslattal érveljenek amellett, hogy célszerű-e fenntartani a jelenlegi szereplők monopóliumát, célszerű-e akár csak kétszereplőssé tenni a földgázpiacot, mert az máris kartellt tud létrehozni, amit aztán nincs, aki kinyomozzon, és nincs, aki ez ellen a földgázfogyasztókat megvédje. Úgy vélem, hogy célszerű lenne ezen a szabályozáson módosítani, akár az én módosító indítványom elfogadásával.
Köszönöm szépen, elnök úr.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť