DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN

Full text search

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN
DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN (SZDSZ): Elnök úr, úgy gondolom, nagyon is a tárgyról beszéltem, és nagyon nem helyeslem azt a részrehajló tárgyalásvezetést. (Közbekiáltások a Fidesz soraiban.) Ön nem figyelmeztette Simicskó képviselőtársunkat, amikor Irakot hozta szóba az imént, ugyanezen kérdéskör tárgyában (Közbekiáltások az MSZP soraiban: Úgy van!), holott Irakról szó nem volt. Törökországról volt szó. (Taps és közbekiáltások a kormánypárti padsorokban: Úgy van! - Az elnök csenget.)
Visszatérve pedig, akkor beszéljünk a tárgyról! (Derültség és taps a Fidesz soraiban: Na végre!) Tehát támogatjuk a szóban forgó határozati javaslatot, ahogy támogattuk ellenzéki pártként, támogatjuk kormánypártként is.
Miről van szó? Az Európai Unió, véleményünk szerint helyesen, úgy döntött, hogy egy fontos missziót vállal a térségben. Ezt mi helyeseljük. Ez egyben próbája az Európai Unió új, közös védelmi politikájának. Magyarország fontosnak tartja, hogy az Unió nagyobb felelősséget vállaljon az európai kérdések rendezésében, kezelésében. Magyarország ebben részt kíván venni, és részt fog venni. Ezt mi a legteljesebb mértékig helyeseljük.
Érdemben ez nem módosítja a mandátumát az ott jelen lévő kontingensnek, a feladatok változatlanok maradnak, a vezetésben történhet, és reményeink szerint történik a közeljövőben változás. Macedónia jó példa arra, hogy egy válságövezetben, ahol több mint egy évig polgárháború dúlt, ma béke van, biztonság van. Ez a nemzetközi felelősségvállalás nélkül nem lett volna lehetséges. Nem történt volna meg, ha a NATO-tagországok és ezen belül Magyarország a szükséges hozzájárulást nem adja meg.
Kívánjuk, hogy az Európai Unió folytatni tudja ezt a fontos missziót, és ehhez Magyarország, a maga erejéhez, képességeihez mérten hozzájárul. Remélem, hogy hasonló módon felelősségteljes magatartást fog tanúsítani az ellenzék a másik kérdésben, mint ahogyan a korábbi ellenzék 2001-ben, e döntés előzménye kapcsán állást foglalt.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť