DR. GÖNCZ KINGA

Full text search

DR. GÖNCZ KINGA
DR. GÖNCZ KINGA egészségügyi, szociális és családügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Szeretném először is megköszönni a hozzászólásokat, és hogy azt éreztem mindvégig, hogy ez egy konstruktív beszélgetés, ami azzal a dilemmával küszködik, amit többen felvetettek a hozzászólók közül, hogy tulajdonképpen ez a beszélgetés most arról szól-e, ami a jelentés tartalma, vagy arról szól, amit gondolunk arról, hogy hogyan is néz ki ma Magyarországon a fogyatékosok helyzete, merre kell továbblépnünk, hol vannak a fő problémák. Azt gondolom, hogy mind a kettő megjelent, nem tudunk most mást tenni ezzel a jelentéssel, mint elfogadni; messze túl vagyunk ezen a határidőn, és nagyon sok minden történt azóta.
Szeretném azért azt még egyszer megerősíteni, ami vissza-visszatért a vitában, és ami az alapelve tulajdonképpen a törvénynek is, mindenki elmondta, hogy ez milyen modern szellemű törvény, és én magam is a fogyatékkal élő barátaimtól azt tanultam, hogy amire igazában szükség van ezen a területen, az nem segítség, nem szánalom, hanem valóban esélyteremtés és esélyegyenlőség. Amikor arról beszélünk, hogy akadálymentesítés, arról beszélünk, hogy jeltolmácshálózat, amikor arról beszélünk, hogy a fejekben lévő akadályok lebontása, az mind arról szól, hogy valóban legyen olyan társadalmi és fizikai környezet Magyarországon, amely mindenkinek megadja azokat az esélyeket, amivel a saját tehetségét kibontakoztathatja, és elérheti mindazt, amire mindenkinek egyébként lehetősége van. Tehát azt hiszem, hogy ennek az alapelve nagyon fontos.
Nagyon fontos a társadalmi szolidaritás. Sokat beszéltünk arról, hogy lehet jogszabályokat hozni; az Országgyűlés nem tudja igazán biztosítani azt, hogy mindez meg is történjen. Szükség van arra, hogy akik az iskolákat vezetik, akik a munkahelyeket vezetik, akik munkahelyeket teremtenek, azok is ugyanúgy gondolkodjanak, mint ahogy szeretnénk.
Tekintettel arra, hogy ez a vita két irányba ment, tehát nemcsak a jelentésről szólt, hanem arról is, ami azóta történt, és amerre tovább kellene lépnünk, én szeretném megköszönni azt, hogy itt említésre került nagyon sok minden, ami valóban azóta jelent meg a szociális törvény programcsomagjában, például a jeltolmácsképzés, a jeltolmácshálózat kiépítése Magyarországon. Nagyon fontos, hogy elkezdtünk beszélni arról, és ma is felmerült ez, hogy az akadálymentesítés kommunikációs akadálymentesítést is jelent, nemcsak fizikai akadálymentesítést, és a jeltolmácshálózat ezt jelenti; hogy a közalapítvány milyen fontos abból a szempontból, hogy támogatni tudja mindazokat a civil kezdeményezéseket, amelyek a helyi közösségekben tudnak igazán valamilyen változást elérni; hogy a fogyatékossági támogatás most egy jogkiterjesztést tartalmaz, tehát azt reméljük, hogy ugyan a várakozásokhoz képest kevesebben jutottak hozzá ehhez a támogatáshoz az utolsó években, de remélhetőleg most többen hozzá fognak ehhez jutni. Vagy a támogató szolgálatokról volt itt szintén szó, hogy ezeknek a megjelenése, normatív támogatása talán a megszilárdulását is jelenti ennek az egész hálózatnak. Többen említették a Fogyatékosügyi Tanácsot, a civil műhelyt, ami az érdekképviselet szempontjából, azt gondolom, nagyon fontos mindannyiunk számára.
Valóban sok tennivaló van Magyarországon, szégyenletesen alacsony a foglalkoztatottsága a fogyatékkal élőknek. Említették többen a távmunka lehetőségét, az informatikai fejlesztéseket, amelyek remélhetőleg előrelépést jelentenek majd itt.
(16.20)
A segédeszköz-kölcsönzés szintén olyan, amiben lemaradásaink vannak, és mindenképpen előre kell lépni. A fogyatékossági támogatások igénybevételének a feltételei szintén végiggondolandók, én azonban nem szeretnék belemenni a részletekbe.
Az elején említettem azt, készülünk arra, hogy néhány hónapon belül egy összevont jelentés legyen az önök kezében a 2001. és a 2002. évről, ami remélhetőleg sok mindent tartalmaz majd ezekből az információkból; illetve a fogyatékosügyi program felülvizsgálatát is készülünk kidolgozni, pontosan arra való tekintettel, hogy nagyon sok minden történt és nagyon sok minden nem történt meg mindeddig.
Köszönöm szépen a vitát és a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť