DR. HORVÁTH JÁNOS

Full text search

DR. HORVÁTH JÁNOS
DR. HORVÁTH JÁNOS, a költségvetési és pénzügyi bizottság előadója: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az Országgyűlés költségvetési bizottsága megtárgyalta az előttünk levő beszámolót az országos fogyatékosügyi program végrehajtásáról és az ezzel összefüggő jelentést a programról.
A költségvetési bizottság élénk figyelmet fordított erre, felszólalás hangzott el ellenzéki oldalról és kormánypárti oldalról. A témához való tárgyszerű hozzászólások és viták eredményeképpen a bizottság egyhangúlag elfogadta, és az Országgyűlésnek megtárgyalásra és elfogadásra ajánlja az előttünk levő beszámolót és javaslatot.
Engedtessék meg, hogy részletesebben beszámoljak arról, hogy mi is történt a költségvetési és pénzügyi bizottságban. Kérdések vetődtek fel legelőször, már a kezdet kezdetén a tekintetben, hogy a beszámoló miképpen értelmezi a fogyatékost, a fogyatékos személyt, és ugyanez a fogyatékos személy hogyan látszódik a társadalomban és a törvényhozásban. Az az érzés kerekedett felül - engedtessék meg, hogy így mondjam, ezt a kifejezést használjam -, hogy a fogyatékosügyi programnak vannak fogyatékosságai, hosszú időn át voltak a fogyatékosügyi programnak fogyatékosságai. Nem szójátéknak szántuk, és nem is az.
Mik ezek a fogyatékosságok? Az egyik, amiről mindkét oldalról szó esett, a lelkület, a szellemiség, hogy megérti-e valóban a társadalom, hogy miről is van szó. Aztán a második az, hogy létezik-e az az optimális intézményrendszer a mi társadalmunkban, amelyik a fogyatékosüggyel való fogyatékos foglalkozást csökkentené, tehát eredményesebben történne. És az eredményesség itt különbözőképpen észlelhető, majdnem azt mondtam, hogy mérhető. De talán ennél érzékenyebb kifejezést kell használnom, ha a költségvetési bizottság mentalitásáról kívánok beszámolni ebben a kérdésben. Nevezetesen, noha mi, a költségvetési bizottság tagjai pénzről beszélünk, ez a feladatunk, mégis itt annyira az emberi szimpátia, az együttérzés és a lelkület jelent meg - majdnem azt mondanám: felülkerekedett -, hogy azt kerestük, hogyan is lehet olyan helyzetet létrehozni, amikor az e célra fordított költségvetés, az adófizetők pénze úgy használódik fel, hogy az valóban optimális lesz. E tekintetben jelentem, hogy a költségvetési bizottság jó lelkülettel és jó szándékkal javasolja a törvényt a Háznak megtárgyalásra és elfogadásra.
Köszönöm. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť