DR. VIDORNÉ DR. SZABÓ GYÖRGYI

Full text search

DR. VIDORNÉ DR. SZABÓ GYÖRGYI
DR. VIDORNÉ DR. SZABÓ GYÖRGYI, az egészségügyi bizottság előadója, a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársaim! Kedves Vendégeink! Az egészségügyi bizottság, mint az első helyen kijelölt bizottság ezt a J/642. számú jelentést 2002. október 30-án tárgyalta meg, immáron másodszor, mert az első ciklusban néhány bizottság ezzel a kérdéssel foglalkozott. Mind kisebbségi, mind többségi vélemények megfogalmazódtak a bizottságban, azonban úgy döntöttünk, hogy ezeket röviden összefoglalom, és egyben tájékoztatom önöket.
Elhangzott, hogy ez a fogyatékosügyi program egy tíz évre tervezett program, amelynek az első évéről, a 2000. évről szól az előttünk fekvő jelentés. Miután 2003-at írunk most, nem is nagyon mentünk bele a részletekbe, hanem az alábbiakat állapítottuk meg.
Az esélyegyenlőségről szóló törvény hihetetlenül fontos, valóban mérföldkő a jogalkotásunk történetében, és ugyanilyen fontos lenne, hogy a program, amely ennek alapján készült, végrehajtsa a megfogalmazott és jól megfogalmazott célkitűzéseket.
Azonban megállapítottuk, elhangzott a bizottsági ülésen, hogy ezt bizony nem sikerült maradéktalanul megtenni. Megemlítettük azt, ami az ÁSZ-jelentésben is szerepel, hogy például a fogyatékossági támogatás olyan mértékben lett leszűkítve, olyan kevesen jutottak hozzá, hogy a beérkező, körülbelül 46 ezer kérelemből alig több mint 8 ezer vagy közel 9 ezer kérelmet bíráltak el, és kapták meg a fogyatékosok a támogatást.
Megemlítettük továbbá, hogy a támogatói szolgáltatások működése is elégtelen a feltételrendszereit illetően, de nem soroltuk tovább, hanem a következő megállapításra jutottunk. Egy 2000. évi jelentés hibáit és erényeit sem érdemes most taglalni, viszont az nagyon célszerű - és ez a fontos a számunkra -, hogy ennek a fogyatékosságait, a hibáit, a hiányosságait leszűrjük, és az időnket és az energiánkat arra fordítsuk, hogy megpróbáljuk ezt jobbítani, és valóban egy olyan programmal tudjunk majd ismételten a tisztelt Országgyűlés elé állni, amely maradéktalanul eleget tesz a feladatának.
A bizottság ezért 9 igen szavazattal, 5 nem ellenében, illetve 2 tartózkodás mellett a jelentést elfogadta, és indítványozzuk, hogy a tisztelt Országgyűlés is fogadja el. Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť