NÉMETH ERIKA

Full text search

NÉMETH ERIKA
NÉMETH ERIKA, a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Vendégek! A foglalkoztatási és munkaügyi bizottság is még a tavalyi évben, 2002. november 11-én tárgyalta a J/642. számon benyújtott jelentést az országos fogyatékosügyi program végrehajtásáról, és az ezzel összefüggésben megtett kormányzati intézkedésekről. Ez a bizottság is, mint ahogy az előttem szóló képviselő asszony elmondta, már korábban is tárgyalta ezt a jelentést.
Most, 2003-ban tehát egy olyan anyagot tárgyalunk, amely egy 3,5 éve elfogadott programnak a 2000. évben történt megvalósulásáról szól. Sajnálatos módon a mi foglalkoztatási bizottságunkban a foglalkoztatási rehabilitációról nem esett szó, hanem más hangsúlyos kérdés került előtérbe. Megállapításra került, és senki sem vitatta, hogy ez a program jó, a jelentés pedig tényszerű. Hiába társult azonban a fogyatékosügyi program mellé középtávú intézkedési terv, határidők és felelősök megjelölésével, ha nem álltak rendelkezésre, és nem lettek hozzárendelve a megvalósításhoz nélkülözhetetlen pénzeszközök.
Hangsúlyos kérdésként a mi bizottságunkban a középületek akadálymentesítésének hiánya merült fel. A jelentés szerint 2000-ben az akadálymentes közlekedés feltételeinek a meglétéről felmérés készült a minisztérium által fenntartott intézményekben. Ugyancsak a jelentés szerint az egészségügyi ágazat közhasználatú intézményeire vonatkozóan pedig folyamatban van az akadálymentes közlekedés költségigényeinek felmérése.
Természetesen a jelentés szerény eredményekről is tájékoztat, azonban ezek ismeretében messze nem lehetünk elégedettek. A szándék és a források biztosítása mellett, vagy azokkal együtt akaratra, szervezőmunkára is szükség van. A bizottsági ülésen tehát a szervezés, az akarat, az odafigyelés voltak azok a kifejezések, amelyek hangsúlyt kaptak, összefüggésben az önkormányzatok ez irányú feladatainak fontosságával is.
A minisztérium részéről ezért örömmel hallottuk a bizottsági ülésen, hogy az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium a Belügyminisztérium bevonásával, próbál a jövőben az akadálymentesítés ügyében előrelépni, a nemzeti fejlesztési terv humán operatív programjának keretében. Örömmel hallottuk azt is, hogy optimista nyilatkozat hangzott el a megvalósításhoz szükséges pénzeszközökre vonatkozóan.
A mi bizottságunk 21 igen szavazattal általános vitára alkalmasnak tartotta a jelentést, és az Országgyűlésnek elfogadásra ajánlja. Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť