DR. CSEPELI GYÖRGY

Full text search

DR. CSEPELI GYÖRGY
DR. CSEPELI GYÖRGY informatikai és hírközlési minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Miniszter úr távolléte valóban megakadályozza őt abban, hogy személyesen válaszoljon.
Én néhány újságot mutatnék, mert az információs társadalommal kapcsolatban vannak jó és vannak rossz hírek, melyik nap mit hoz. A mai napon a Metro arról beszél, hogy a telefonköltség akár 30 százalékkal is csökkenhet, a Magyar Nemzet arról beszél, hogy terjed az on line-vásárlás, az éppen éledező Magyar Hírlap pedig azt írja, hogy az elektronikus adózásban az európai élvonalban vagyunk. De vannak rossz hírek is. Kétségtelen, hogy a társadalomnak van egy rezisztens része, körülbelül 60-65 százalék különböző okok miatt képtelen ráállni az internetre, képtelen kihasználni a számítástechnika eszközeit.
Az új elektronikus hírközlési törvény kétségtelenül beváltotta a várakozásainkat, a nemzeti hírközlési hatósággal az élen. Először fordult elő a távközlési piacon, hogy elkezdtek az árak csökkenni, mind az internetpiacon, mind a mobilhívások piacán.
Ami a közháló- és az e-Magyarország programot illeti: az Európai Bizottság állásfoglalása szerint példaértékű programról van szó, 7300 intézmény lesz rákapcsolva a világhálóra, köztük iskolák, könyvtárak, múzeumok, önkormányzatok. A szolgáltatási pontok kiépítése - ezzel kapcsolatban türelemmel kell várni - 2005. szeptember 30-ára lesz teljes.
(13.10)
Ami a nemzeti információs infrastruktúra szolgáltatásait illeti, ez egy több éve tartó program, és ez az a gerinchálózat, amely lehetővé teszi a felsőfokú intézmények, tudományos kutatóintézetek, a magyar tudományosság, bennük a könyvtárak összeköttetését a nemzetközi tudományos hálózatokkal széles sávon.
A Jövő Házával kapcsolatban valóban turbulenciák történtek, főleg a személyi politikában, ezek a turbulenciák azonban nem veszélyeztetik a program megvalósítását, sem azt, amint azt a múltkor Pető Iván képviselő úrnak adott válaszomban kifejezésre juttattam, hogy magas színvonalú kulturális programok fognak folytatódni a Millennáris parkban. A társadalompolitikai kabinet az IHM előterjesztését december 15-én tárgyalta meg, és támogatta a Jövő Háza programot, amelynek a szükséges pénzügyi fedezete is rendelkezésre áll.
Remélem, hogy képviselő urat üdvözölhetjük a jövő év végén a Jövő Háza megnyitásán. A folyamat graduális lesz, újabb és újabb elemek fognak belépni ebbe a programba, és nyilvánvalóan a céljuk az, hogy egy olyan kultúrafogalmat igyekezzenek népszerűsíteni és több százezer gyereket és szüleiket ebben az élményben részesíteni, ahol az információs társadalom mintegy fokuszálja a kultúra klasszikus és jövőbeli meghatározásait.
Engedjék meg, hogy miniszter úr nevében is kellemes karácsonyi ünnepeket, boldog új évet kívánjak! (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť