DR. GEGESY FERENC

Full text search

DR. GEGESY FERENC
DR. GEGESY FERENC (SZDSZ): Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Elnök Úr! Az Országgyűlés hosszú időn keresztül, több mint kétszáz módosító javaslatot tárgyalva elfogadta a vagyontörvény tervezetét. A köztársasági elnök úr a kifogásait hangoztatva visszaküldte, ezért most sor kerülhet a törvény változatlan vagy módosított formájú elfogadására.
Több módosító javaslat született - ahogyan az előttem szóló említette -, de tulajdonképpen mindegyik módosító javaslatra vonatkoztatható az, hogy miután olyan nagy jelentőségű törvényről van szó, amelynél az újabb módosító javaslatok megfogalmazása feltehetően csak újabb vitát kavarna, tehát ha nem tartozik alapvetően a köztársasági elnök úr által felvetett problémához, akkor javasolható - ez az előterjesztők álláspontja -, hogy csak azzal a módosító javaslattal foglalkozzon a tisztelt Ház, amely a köztársasági elnök úr észrevételére ad választ.
Az egyik előttem szóló említette, és szerintem rosszul fogalmazta meg, hogy a köztársasági elnök úrnak milyen kifogása volt a törvénytervezettel, úgyhogy az egyszerűség kedvéért felolvasom. “Az állami vagyonnal való gazdálkodásért viselt kormányzati felelősség miatt nem értek egyet azzal, hogy a tanács tagjai hatéves, határozott idejű megbízást nyerjenek úgy, hogy e tisztségükből csak alkalmatlanság vagy kötelezettségszegés miatt mozdíthatók el.”
Mit lehet erre a kifogásra mondani? Részint azt, hogy a köztársasági elnök úr érvelésében is - egy bekezdéssel korábban - szerepel az a kitétel, hogy ezt a kormányzati felelősséget juttatja kifejezésre a pénzügyminiszternek a törvény 7. §-ában foglalt utasítási joga. Tehát ezzel az indokolással, hogy csak kötelezettségszegés miatt mozdíthatók el a vagyongazdálkodási tanács tagjai, ez a kettő gyakorlatilag ugyanazt eredményezi, mint amit a köztársasági elnök úr szeretne. Tehát hogy a mindig éppen aktuális kormány tudjon felelősséget vállalni, tudja meghatározni az állami vagyonnal való gazdálkodást.
A kormány, az előterjesztő ezen túlmenően benyújtott egy másik javaslatot is, amely szintén ezt a helyzetet erősíti, amely arról szól, hogy maguk a döntéshozók kinevezési folyamatában kapjon szerepet az elnök úr, méghozzá nem is lényegtelen szerepet. Ez lenne a második garancia arra, hogy az elnök úr aggodalmait ez a módosítás kiküszöbölné.
Tehát hangsúlyozom, a felvetés arról szólt, hogy az állami vagyonnal való gazdálkodásért viselt kormányzati felelősség volt a kérdés, és arra ez a kettős válasz szerintem megnyugtató megoldást jelent.
(20.00)
Ezért javaslom a tisztelt Háznak, hogy a 220., tehát a kormány-előterjesztés szerinti módosítást és az egész törvényt elfogadni szíveskedjenek. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť