DR. CZOMBA SÁNDOR

Full text search

DR. CZOMBA SÁNDOR
DR. CZOMBA SÁNDOR nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Szomorú lennék, ha a magyar kormány az ön interpellációjából hallana először erről a problémáról, és természetesen valóban komoly probléma az, amit ön a Ház elé hozott. De engedje meg, hogy néhány alapvetést elmondjak, azért, hogy tisztán lássunk a migrációval, kivándorlással kapcsolatban.
Először is, senki nem tudja megmondani azt, hogy Magyarországról az elmúlt években vagy évtizedekben hány ember migrált. (Dr. Staudt Gábor közbeszól.) Ezt azért fontos tisztázni, és mindjárt részletezem is konkrétan, hiszen a KSH az egy éven belüli mozgásokat látja. A KSH adatai alapján valóban 2010 és 2014 között 50 ezerről 100 ezerre növekedett az egy éven belüli migránsok száma. De 2013 októbere óta ez a szám stagnál, 1-2-3 ezerrel pluszban vagy mínuszban van. Tehát magyarul, az éven belüli migrációs folyamatokat sikerült megállítani.
A másik, ami nagyon lényeges kérdés a migránsokkal kapcsolatban, hogy nem elsősorban nem a szegénység előli menekülés az alapvető probléma, hanem elsősorban az a gond, a fogadó államok munkaerőhiánnyal küzdenek (Az elnök csenget.), és a kivándorlást elsősorban ez generálja, ez motiválja. Hogy mit tesz, mit tehet a mindenkori kormány a migrációs folyamatokkal kapcsolatban? Ugye, említette ön az előbb a szakemberhiányt, hogy a Balatonnál nem találni embereket. Valóban, Magyarországon az a kettősség, hogy 400-500 ezer regisztrált álláskereső van, ugyanakkor 60-70-80 ezer üres álláshely van betöltetlenül minden egyes hónapban, ez komoly problémákra hívja föl a figyelmet. Többek között arra, hogy nincs kapcsolatban a végzettség, a megfelelő képzettség és a regisztrált álláskeresők helyzete. A döntő többségük alacsony iskolai végzettségű, gyakorlatilag 8 általánossal vagy még azzal sem rendelkeznek. Ezek nagyon lényegesen befolyásolják a foglalkoztatáspolitikai eszközrendszert.
Arra is szeretném azért fölhívni a figyelmét, tisztelt képviselőtársam, hogy az elmúlt időszakban, ’92 óta először, az elmúlt fél évben 4 millió fölé ment a foglalkoztatottak száma Magyarországon, és 8 százalék alá esett a legutóbbi statisztika alapján a munkanélküliségi ráta. Úgy tűnhet, hogy ennek nem sok köze van a migrációhoz, de azt gondolom, meghatározó jelentősége van, hiszen ha Magyarországon a mindenkori kormánynak köszönhetően olyan gazdasági, foglalkoztatáspolitikai és társadalompolitikai folyamatok indulnak meg, amelyek ezt a migrációt lassítják, adott esetben visszafordítják, akkor, azt gondolom, jó úton járunk ebben a tekintetben. Tehát a súlyának megfelelően kezeljük ezt a problémát. Nyilván az, hogy a kormányzaton belül nincs egy államtitkárság, amely kifejezetten csak ezzel foglalkozik, nem jelenti önmagában azt, hogy ezt a problémát kiki a maga területén a megfelelő súllyal ne tudná kezelni.
Itt a statisztikai adatokban ön hivatkozott a létminimumra, illetve a megélhetési küszöbre. A létminimum és a minimálbér közötti különbség valóban jelentős Magyarországon, és ez is nagyon fontos eleme a migrációs folyamatoknak. 2013-ban egy fordulat következett be ezen a területen is, gyakorlatilag folyamatosan csökken az olló a létminimum és a minimálbér között. (Novák Előd közbeszól.) De arra szeretnénk fölhívni a figyelmet, hogy azt, amit elődeink csináltak, hogy úgy emeltek minimálbért, úgy emeltek béreket Magyarországon, hogy egyébként hitelt vettek fel, és nem értelmes gazdasági tevékenység volt mögötte, ezt a súlyos hibát a mostani kormány nem akarja és nem is fogja elkövetni.
Tehát nekünk az a célunk, az az érdekünk, hogy a gazdaság növekedésével, a gazdaság élénkülésével a minimálbérek nőjenek. A minimálbér növekedésével az összes többi bér is növekszik, ugye, a tolóhatást ismerjük, és ennek hatására a végeredmény az, hogy Magyarországon érdemes lesz nemcsak szakmai szempontból, hanem anyagi szempontból is itt tartózkodni. Azzal pedig nincs baj, hogy azok, akik külföldön vannak átmenetileg, ideiglenesen, tapasztalatot szereznek. Azzal valóban gond van, ha valaki hosszú távon, esetleg egész életre tervezi az életét külföldön. Nekünk az a dolgunk, illetve a mindenkori magyar kormánynak az a dolga, hogy olyan társadalompolitikai és gazdaságpolitikai folyamatokat generáljon, amelyek megállítják a migrációt, és hazahozzák azokat a fiatalokat vagy idős embereket, akik korábban a külföldet választották.
Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)
(9.40)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť