BALLA MIHÁLY

Full text search

BALLA MIHÁLY
BALLA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm a lehetőséget, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Javaslom, hogy a félreértések elkerülése érdekében először azt tisztázzuk, hogy most nem a paksi kapacitásfenntartásról vagy annak szükségességéről beszélünk, hanem az ahhoz kapcsolódó hitelszerződésről, magáról a kapacitásfenntartásról szóló nemzetközi szerződésről. Ezért most elég emlékeztetőül annyit elmondani, hogy az úgy teszi lehetővé az erőmű megújítását, hogy annak kizárólagos tulajdonosa a magyar állam marad, s az így előállított áram árának meghatározása is kizárólag rajtunk fog múlni.
A most tárgyalt szerződés arról szól, hogy az erőmű építésére, üzembe helyezésére Oroszország 10 milliárd eurós hitelkeretet biztosít Magyarország számára, méghozzá a piacinál jóval kedvezőbb feltételekkel. A hitel törlesztését csak az új blokkok üzembe helyezését követően kell megkezdenünk. A futamidő első 11 éve után mindössze 3,95 százalékos kamatot kell fizetni, de a kamat a hitelszerződés futamidejének egyetlen szakasza után sem éri el az 5 százalékot, vagyis mindvégig alacsonyabb marad, mint a magyar állam számára a piacról elérhető hitel. Ha pedig a piaci viszonyok mégis kedvezőbbé válnának, a hitel bármikor díjmentesen előtörleszthető. Ráadásul a 10 milliárd euró hitelkeretösszeget nem kell feltétlenül felhasználni, és a kamatot is értelemszerűen csak a ténylegesen felvett összeg után kell megfizetni.
A beruházás a rendszerváltozás utáni időszak legnagyobb infrastrukturális beruházása, ami várhatóan mintegy 10 ezer új munkahelyet teremt, s akár 1 százalékkal is növelheti a nemzeti összterméket. A megállapodás értelmében a beruházás 40 százalékát magyar vállalkozók valósíthatják meg, ami a magyar vállalatoknak 4 milliárd eurónyi megrendelést, a magyar költségvetésnek 1 milliárd eurónyi adóbevételt jelent. A hitelfelvétel eredményeképpen Magyarországon a legmodernebb technológiával épül egy atomerőmű, amely magyar tulajdonban marad.
Az előterjesztés bizottsági vitája során, ha jól értettem, a szocialisták azt kifogásolták, hogy ez az építkezés hitelből történik. De ami a hitelt illeti, az MSZP lehetne szerényebb, a Gyurcsány-Bajnai-korszakban az MSZP 2009-ben, amikor már mindenki tudta, hogy meg fognak bukni, 14 milliárd eurót vett fel az IMF-től. Kérem képviselőtársaimat, nézzünk körül, hogy ebből az összegből mi is épült ebben az országban. A szocialisták az előttünk fekvő törvényjavaslat vitáján azzal a lejárt szavatosságú érvvel is előhozakodtak, hogy ennek a szerződésnek az előkészítése titokban történt. Abban az esetben kérem, feleljenek, miért van az, hogy egyetlen ellenzéki képviselő sem vett részt a Gazdasági bizottság 2013. december 17-ei ülésén, ahol Lázár János adott a kérdésről tájékoztatást. A meghívóban meghirdetett napirendi pont címe „Tájékoztató a Paksi Atomerőmű kapacitásfenntartása érdekében tett lépésekről” volt, de önök közül senki sem érezte fontosnak, hogy elmenjen az ülésre.
Tisztelt Képviselőtársaim! A Paksi Atomerőműnek az ismertetett finanszírozási feltételekkel történő üzemidő-hosszabbítása növeli az ellátásbiztonságot, csökkenti a gázfüggőséget, és lehetővé teszi az energiaárak kordában tartását, ezzel is növelve Magyarország versenyképességét.
Kérem, támogassák a javaslatot. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť