DR. TÓTH BERTALAN

Full text search

DR. TÓTH BERTALAN
DR. TÓTH BERTALAN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Ház! Önök 3000 milliárd forintnyi devizahitelért eladják Magyarország energiafüggetlenségének reményét. 2014. június 23-a a magyar történelem egyik fekete napja lesz, mert a teljes magyar jobboldal ekkor szolgáltatja ki a magyar gazdaságot Oroszországnak. Ez a nap be fog kerülni a történelemkönyvekbe, mint az a nap, amikor Orbán Viktor és köre titkos paktum alapján, titkos háttéralkuk mentén, titkos vagy nem létező hatástanulmányok és tanulmányok alapján kiárusította Magyarországot az oroszoknak.
Ez a szerződés csak Oroszországnak jó. Jó üzlet, mert piachoz és megrendeléshez jut, fix kamatozású hitel révén 3000 milliárd forint helyett akár a dupláját vagy annál is többet kap majd vissza. Magyarországnak rossz üzlet, mert jelentősen növekszik az államadósság. Ilyen hosszú lejáratú hitelt nem lehet fix kamatozással felvenni, és elfogadhatatlan az, hogy ez a szerződés egyetlenegy olyan passzust sem tartalmaz, amely arra vonatkozna, hogy ezt a fix kamatozást az évtizedek során bármikor is felül lehetne vizsgálni.
Ahogy mondtam, ezt a hitelösszeget kamatostul vissza kell fizetni, akár 6000-7000 milliárd forintot. Ez azt jelenti, hogy a magyar emberek 600-700 ezer forinttal tartoznak majd Oroszországnak. Ez a hitel rabságban tartja majd a költségvetésen keresztül a kormányt és a magyar embereket, mert minden évben azzal kell majd a költségvetésnek szembesülnie, hogy ezt a hiteltörlesztő részletet be kell tervezni és azt ki kell fizetni. Önök felrúgták azt a konszenzust, amire hivatkozott itt államtitkár úr, ami a 2009-es országgyűlési határozatban szerepelt, hiszen az egyértelműen leírta, hogy nyílt, nyilvános, tanulmányok által alátámasztott vizsgálatot megelőzően lehet csak Paksról szó.
Önök ehelyett zárt körben, titkos paktummal kiszaladva Oroszországba kötötték meg ezt a szerződést. Sem a civil szervezetek, sem a társadalom széles köre nem ismerhette meg, nem tudhatta meg ennek a beruházásnak a körülményeit.
Éppen ezért javasoltuk és javasoljuk most is, hogy jöjjön létre egy eseti bizottság, hogy ha már az előkészítés során nem biztosították a nyilvánosságot, akkor a beruházás felügyeletére fordítsanak hangsúlyt. Ebben az eseti bizottságban a pártokon kívül legyen lehetősége a civil szervezeteknek is, hogy informálódjanak. Ez az eseti bizottság felügyelje a beruházás előkészítését, ennek a pénznek a felhasználását, hiszen ha titkosan kötötték ezeket a szerződéseket, fennáll a gyanú, hogy nem megfelelőképpen kívánják felhasználni ezt az összeget. S ez a bizottság ellenőrizze azt is, hogy 40 százaléknyi magyar beszállító lehet ebben a beruházásban.
És egy reakciót engedjenek még meg, tisztelt képviselőtársaim. Már az általános vita során is felmerült az elmúlt kormány IMF-hitelfelvétele. Önök ezeket a hiteleket visszafizették, mégpedig a piacon felvett sokkal magasabb kamatú hitelekből. Kérdezem én, hogy azokból a hitelekből, amiket a piacról szereztek be ebben az időszakban, önök mit építettek. (Dr. Schiffer András: Stadionokat.) Így van, stadionokat. Azt gondolom, hogy nem összehasonlítható a két hitelfelvétel, mert ez egy olyan beruházásra fordítódik, amit ez a társadalom nem tárgyalt ki, ez a társadalom nem ismerte meg ennek a részleteit, és egy olyan energiafüggőséget alakít ki, amire még nem készültek fel a magyar emberek, és hosszú évtizedek múlva szembesülnek majd azzal, hogy ez a lépés hibás volt.
Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Ház! Bár azt mondják, hogy a nemzetközi szerződéseket illik megszavazni, a Magyar Szocialista Párt erre a javaslatra nemmel szavaz.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)
(16.50)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť