SZABÓ TIMEA

Full text search

SZABÓ TIMEA
SZABÓ TIMEA (Független): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Ahogy azt elmondtuk az általános vitában is, azt a hitelszerződést senki nem szavazhatja meg, akinek fontos Magyarország politikai és pénzügyi függetlensége, mert az érvek, amelyekkel a kormány előállt, mind hamisak. Nem igaz például, hogy az ország áramigénye hosszú távon nőni fog. A válság utáni európai fejlődési modell lényege az, hogy létezik gazdasági növekedés az energiafelhasználás bővülése nélkül is. És a magyar energiahatékonyság növelésében még hatalmas, a Századvég szerint másfél paksnyi tartalék van.
Nem igaz, hogy a tervezett paksi bővítés olcsó áramot jelent. A két új reaktorban kilowattóránként 30 forint lesz a megtérülést biztosító áramár, aminél szinte mindenki olcsóbban termeli az áramot Magyarországon, az európai árampiacon pedig ennek harmadáért is lehet már áramot vásárolni. Ráadásul a kibővülő atomerőmű fejenként 700 ezer forintjába kerülne minden magyar állampolgárnak.
Nem igaz, hogy a bővítés növeli az ország energiafüggetlenségét, jelenleg 60 százalék fölött van Oroszország részesedése a magyar energiafelhasználásból, amit az új orosz atomreaktorok 80 százalék fölötti függőséggé változtatnak. Nem köthetjük a jövőnket az expanziós törekvéseket dédelgető Oroszországhoz. Ha Magyarország néhány éve, Orbán Viktort idézve, nem akart a Gazprom legvidámabb barakkja lenni, akkor most nem vágyhat arra, hogy a Roszatom legvidámabb barakkja legyen. Az orosz energiaszektor külföldi befektetéseinek mindig van politikai ára. És ezt nemrég még Orbán is tudta, amikor úgy fogalmazott: „Az a hatalmi, társadalmi, gazdasági berendezkedés, amely Oroszországban épül, egy másik rendszer, mint az, amelyet mi az Európai Unióban építünk. Egészen biztosan más rendszer érdekében csatlakoztunk az Európai Unióhoz, mint ami most Oroszországban épül.”
Tisztelt Képviselőtársaim! Aki Magyarország jövőjét továbbra is Európában és nem Oroszország ölelésében képzeli el, annak erre a titokban Moszkvában aláírt hitelszerződésre nemet kell szavaznia.
Köszönöm. (Szórványos taps az LMP és az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť