LÁZÁR JÁNOS,

Full text search

LÁZÁR JÁNOS,
LÁZÁR JÁNOS, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársam! Köszönöm szépen a kérdését. A konkrét kérdésre konkrétan fogok röviden válaszolni, de elvi kérdést is érintett, ezért arra egy mondat erejéig kitérnék. Azt hiszem, ebben a Házban pártállástól függetlenül egyetértés van abban, hogy az elmúlt 24 esztendőben vagy talán 35 esztendőben, ez már nézőpont kérdése, a vidéken élők életlehetőségei jelentősen sérültek, és a Magyarországon vidéken élők hátrányból indulnak, akár fiatalként, akár középkorúként kell a munkaerőpiacon helytállniuk. Általában a vidék komoly problémákkal küzd, ami a fejlesztéseket, a megtartóképességet illeti, hogyan érdemes vidéken élni, milyen életlehetőséget kínálunk.
A jelenlegi kormánynak az az elképzelése, hogy az állam számára rendelkezésre álló források átrendezésével, szerintem igazságosabbá tételével esélyt tudunk teremteni. Ezek természetbeni források - erdővagyon - és természetesen anyagi jellegű források, amelyek döntő mértéke az Európai Unióból érkezik. Úgy gondolom, hogy az európai uniós források felosztása az elmúlt hét évben nem volt sikeres, hiszen 70 százalékban részesültek a földalapú támogatásból a nagyüzemek, és legalább ugyanennyit kaptak a vidékfejlesztési ágból is, amit ön szóba hozott.
Kétfajta európai uniós támogatás van, földalapú és vidékfejlesztési típusú. Ezt most megpróbáljuk megváltoztatni a következők szerint, és ezzel válaszolok a kérdésére. A földalapú támogatásoknál 150 ezer euróig nem alkalmazhatunk degressziót, ez az európai uniós irányelv, 150 ezer euró fölött pedig csökkenteni kívánjuk a nagybirtok számára elérhető földalapú támogatást. 150 ezer euró alatt, ami körülbelül 1000-1100 hektár, viszont mindenki számára szeretnénk fenntartani a jelenlegi, nagyságrendileg 70 ezer forint/hektárnyi földalapú támogatást. Ahhoz, hogy ez megmaradjon, a vidékfejlesztésből kell a földalapú támogatásokhoz pénzt áttenni, de a degresszió által megnyert összeget meg a vidékfejlesztésbe lehet visszatenni. Tehát a degresszióval nyert földalapú támogatás többlete nem rakható át a kisbirtoknak vagy a középbirtoknak, vissza kell tenni a vidékfejlesztésbe, de a vidékfejlesztésből tudom megakadályozni azt, hogy a földalapú (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) támogatás összege csökkenjen. Kis Miklós államtitkár kollégámat, ha megengedi, elküldöm önhöz, hogy részletes tájékoztatást adjon.
Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiból.)
(16.10)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť