TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Elnök Úr! A 2014. évi központi költségvetési törvény több ponton módosításra szorult, tekintettel a hatálybalépés óta meghozott kormányzati döntésekre és a törvény alkalmazása során felmerült pontosítási igényekre. A kormány által benyújtott módosító javaslat elsősorban a stratégiai jellegű társasági részesedésvásárlások költségvetési fedezetének megteremtése miatt szükséges.
A parlament előtt lévő 2014. évi központi költségvetési törvény módosításáról szóló törvényjavaslathoz az Országgyűlés Költségvetési bizottsága mint törvényalkotási bizottság összegző módosító javaslatot nyújtott be. A bizottsági módosító javaslat a kvótaértékesítési bevételek megosztásával és az egyházi köznevelési célú támogatások év végi felhasználásával kapcsolatos változások pontosítását célozza. A hulladék-közszolgáltatással kapcsolatos felhatalmazó szabályok, az önkormányzati felméréssel kapcsolatos és az egyéb, az önkormányzatokra és a fővárosi fejlesztésekre vonatkozó kedvező hatású módosítások pedig az időközben meghozott kormányzati döntések, folyamatok hatásainak átvezetését tartalmazzák.
Tisztelt Képviselőtársaim! Szeretném kiemelni, hogy az állami vagyon gyarapítását szolgáló kiadások módosításait egyrészt a törvényjavaslat benyújtása óta eltelt időszakban ismertté vált pontosítások indokolják, másrészt pedig a Paks II. projekt állami finanszírozásba vonása teszi szükségessé. Ezek a tételek összességében 14,8 milliárd forinttal növelik az államháztartás központi alrendszerének pénzforgalmi hiányát. Hangsúlyoznám ugyanakkor, hogy ezt a növekedést olyan pénzügyi tranzakciók eredményezik, amelyek az uniós módszertan szerint az államháztartás egyenlegét nem befolyásolják. A költségvetésben a közútfenntartási kiadások finanszírozására 10 milliárd forint, a Magyar Posta Zrt. egyetemes szolgáltatói szerepköréből adódó többletterhe megtérítésének megelőlegezésére 9,1 milliárd forint, az Eximbank tőkeemelésére pedig 20 milliárd forint többletforrás állhat a módosítás eredményeként rendelkezésre.
Ezen túlmenően még ebben az évben megkezdődnek a gazdasági fehéredésből származó, a 2015. évi többletbevételek realizálását megalapozó elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer bevezetéséhez szükséges fejlesztések, amelyre 8,6 milliárd forintos előirányzatot biztosít a módosító javaslat.
(18.00)
A fenti tételek együttesen 47,7 milliárd forint összegű többletkiadást eredményeznek, amelyek az uniós módszertan alapján is befolyásolnák a hiányt. A módosító javaslat azonban nem engedi a költségvetési hiány növekedését, mivel e kiadások költségvetési ellentételezését az Országvédelmi Alap előirányzatának csökkentése megteremti.
Magyarország gazdaságának dinamikus, jelenleg 3,2 százalékra becsült növekedése ugyanis lehetőséget ad arra, hogy a módosító javaslatban szereplő többletkiadásokhoz szükséges forrást az Országvédelmi Alap előirányzatának csökkentése fedezze. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy az alap fennmaradó, csökkentett összege is megfelelő módon biztosítani tudja a kitűzött 2,9 százalékos, uniós módszertani szerinti hiánycél teljesülését.
Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Kérem, hogy az összegző módosító javaslatot támogatni, illetve a Költségvetési Tanács engedélye alapján a törvényjavaslatot elfogadni szíveskedjenek. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban. - L. Simon László: Ez így lesz!)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť