KISS LÁSZLÓ,

Full text search

KISS LÁSZLÓ,
KISS LÁSZLÓ, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Először is nagyon örülök, hogy olyan társadalmi egyeztetést végeztek, amelyet - valóban úgy tűnik - mintaszerűen meg is csinált a kormányzat. Ez azért is nagyon fontos, mert úgy látszik, ez annyira ritka az önök kormányzásánál, hogy külön ki is kell emelni, és emiatt én is igyekszem méltányos lenni, meg is dicsérem ezért a kormányzatot, mert azt hiszem, minden más törvénynél is hasonló dolgai lennének önöknek.
Nagyon jó, hogy most csinálták, mert ez előreviszi a dolgokat. Szerintem, ha a többi törvénynél is ugyanezt csinálták volna, akkor lehet, hogy jobb munkát tudtak volna végezni. Azért is, mert ebben az előterjesztésben is, ami előttünk van, vannak olyan, valóban előremutató irányok, amelyeket majd én is ki fogok emelni, amelyeket valóban az MSZP maga is támogatni tud. Más esetben kétségeink is vannak, erről is fogok szólni.
Először is fontos rögzíteni, hogy 2010 óta többször is átszervezték az örökségvédelem rendszerét, ezt a rendszert, gyakorlatilag oly módon, amely átszervezésekben egy közös pont volt, hogy az egyik hibásabb volt, mint a másik. Ezzel együtt azonban önök most visszatérnek vagy áttérnek egy olyan rendszerre, amely adott esetben akár a 2010-es kiindulópont is lehetett volna. De azt kell mondjam, én örülök annak, ha azokból a hibákból tanult a kormányzat, amelyeket az elmúlt évek során elkövetett. Ezeket államtitkár úr ki is emelte abban a fél órában, amit erre szánt. Azt gondolom, nem ismételném meg ezeket, de egyetértünk, hogy ezekből a hibákból bizony tanulni kellett.
Megfogalmazott államtitkár úr olyan célokat, amelyek valóban az előterjesztésből is kitűnnek. Ezek a célok, azt gondolom, hogy támogatható irányok. Először is a műemlékvédelem a régészeti örökségvédelem és az üzleti érdekek, az esetleges üzleti érdekek összehangolása. Ez valóban, úgymond látszólag ellentmondásnak tűnik, azonban azt kell mondjam, hogy a kormányzatnak valóban fontos feladata az, hogy összehangolja azokat a fejlesztéseket, amelyek megvalósulnak, azokat az üzleti érdekeket, amelyek nyilván ezeknek a fejlesztőknek megvannak, azzal a régészeti örökségvédelemmel és műemlékvédelmi célrendszerrel, amely pedig az egységes, egyetemes kultúránk fejlesztésének iránya kell hogy legyen.
(9.50)
Ezek nagyon helyes irányok, ez nagyon helyes, hogyha így fog történni, mert bizony ebben valóban van tennivaló. Azt gondolom magam is, hogy nem feltétlenül csak a büntetés, nemcsak a pallos suhogtatása az, ami ebben a dologban eszköz lehet, hanem valóban más, puhább vagy pozitív szabályozókra is kell itt gondolni.
Magam is azt gondolom, és abban egyetértek mindenkivel, hogy csak látszólag van kollízió abban, hogy egy üzleti beruházás, egy térség fejlesztésébe nem tartoznak bele a régészeti örökségvédelmi feltárások vagy az esetleges műemlékvédelmi beruházások, mert hogyha azt gondoljuk, hogy egy térség fejlődik, akkor nyilvánvalóan az itt fellelhető régészeti örökség védelme, a kultúra értékeinek az ápolása mindenképpen fontos. Erre a kormányzatnak valóban kiemelt figyelmet kell fordítani, ebben mindenképpen egyetértünk.
Hasonlóan egyetértünk azzal, hogy a műemlékvédelem iránya mindenképpen kell hogy illeszkedjen egy más rendszerbe is, nemcsak l’art pour l’art létezik, turisztikai fejlesztési tervekbe vagy egyéb fejlesztési irányokba kell hogy illeszkedjen. Nekem régóta fájdalmam III. kerületiként, hogy a jelentős római örökség, ami a kerületben található, nem kerül kellően felhasználásra, de úgy tudom, hogy a kormányzatnak ebben a dologban vannak kezdeményezései. Gondolok itt akár az amfiteátrum kulturális hasznosítására és kellő helyére Magyarország és a múltunk történelmében.
Ezek az összehangolások, amelyben össze lehet hangolni a múltunk értékeit az üzleti értékekkel, nagyon fontos akár kicsiben, akár a saját választókörzetemre nézve is, elég, ha arra gondolok, hogy most folyik például az esztergomi vasútvonal felújítása, amely kis csúszással ugyan, de ha jól tudom, akkor mondjuk úgy, hogy sínen van, és ezzel kapcsolatban pont az Aquincumi Múzeum egyes részeit érinti ez a felújítás. Ezzel kapcsolatban történt a magyar állam, illetve a Magyar Államvasutak, illetve a felújító, valamint az Aquincumi Múzeum közötti együttműködésre kísérlet, ám a múzeumnak sajnos a mai napig sem sikerült például azt elérnie, hogy az újonnan kiépítendő állomásoknál akár csak egy kis tábla reklámozhassa a múzeumot, és azokat a régi római épített kulturális értékeket, amelyek az Aquincumi Múzeumban hihetetlen szakmaisággal feltárásra kerültek.
Azt gondolom, hogy például ezek azok az ügyek, amelyek fontos, hogy meg tudjanak valósulni. Nemcsak az az érdekes, hogy egy adott beruházás ne tegye tönkre azokat a leleteket, azokat a régészeti örökségeket, amelyeken keresztülmegy, nemcsak az a lényeges, hogy itt a feltárás meg tudjon történni, hanem az is érdekes lehet, hogy azok az új beruházások, azok az új fejlesztések egyfajta többlet kulturális értékeket is hordozzanak.
Ezúton is szeretném kérni államtitkár urat, hogy az eszközeivel abban hasson oda, hogy az Aquincumi Múzeumnak egyfajta elérését, egyfajta promócióját az esztergomi vasútvonalnak a fejlesztése tegye lehetővé, hiszen a múzeumnak nagyon fontos lenne az, hogy ezeken az egyébként hozzá közel lévő állomásokon egyfajta ismertető legyen, nem feltétlenül a múzeumról, hanem azokról a kulturális örökségekről, amelyeket a múzeum bemutat, az is nagyon nagyszerű lenne. Kérem önt ezúton is, hogy hasson oda, hogy ez a fajta együttműködés a múzeum és a beruházó között valósuljon meg.
De ez csak egy apró probléma volt, és azzal, hogy azt tudom mondani, hogy ez egy III. kerületi probléma, azért lehet azt mondani, hogy gyakorlatilag a többi egyéni képviselőtársam is itt felállhatna, és ugyanilyen kéréseket idézhetne föl miniszter úrnak, államtitkár úrnak. Ez csak példa arra, hogy mennyire van helye ennek a szemléletnek, és arra is példa, hogy milyen sok tennivaló van ezen a területen a kormányzat részéről.
De ha már… - és bocsásson meg államtitkár úr, hogy a saját kerületem példáival hozakodok itt elő állandóan (L. Simon László: Jó példa!), de nekem, mint ott lakónak meg képviselőnek talán ez a fontos. Hasonlóan érdekes ebből a szempontból a műemlékvédelmi beruházások kapcsán az, hogy itt egy többletköltségi hozzájárulás történjen, egy új ösztönzőrendszer kerüljön kialakításra. Ez úgymond a jövő zenéje, de azt kell hogy mondjam, hogy akár az MSZP, akár jómagam is tudnék támogatni egy ilyen irányt.
Az idén százéves Gázgyári-lakótelepen élőknek folyamatos problémája ugyanis az - az egyik problémája, mert sok problémájuk van szegényeknek -, hogy horribilis összegekbe kerül a felújítás minden egyes esetben, hiszen a külső homlokzati felújításokhoz, illetve a nyílászárócseréhez is olyan költségek kellenek - műemlék épületekről van természetesen szó -, amelyeket egy egyszerű magyar nyugdíjas, az ott lakók zöme idős ember vagy bérből, fizetésből élő, nem tud megfizetni. Itt az épület homlokzata nagyon sok esetben azért van rendkívül rossz állapotban, mert maga a főváros sem bizonyult jó gazdájának az elmúlt néhány évtizedben ennek a lakótelepnek, és gyakorlatilag műemlékhez képest, meg általában lakóingatlanokhoz képest is méltatlan állapotban van a Gázgyári-lakótelep külső homlokzati része is, illetve maguk a nyílászárók is.
Mindenképpen jó lenne, hogyha úgy tudnának megvalósulni ezek a beruházások, a műemlékvédelmi beruházások, hogy a benne élők is ebből úgymond profitálni tudjanak, hiszen a műemlék épületekben élők nagyon gyakran bérlői viszonyban vannak, tehát nem tulajdonosi viszonyban vannak, a zömük nem teheti azt meg, hogy jelen anyagi helyzetükben ezeket a felújításokat elvégezze. Ebben az esetben, hogyha a kormányzat a segítségükre sietne, akkor nemcsak maga a műemlék épület védelme történne meg, hanem a benne lakó emberekről se feledkeznénk meg.
A Gázgyári-lakótelepre visszatérve: itt nagyon fontos az, hogy itt azért olyan családokról van szó, akik közül számosan a lakótelep létrejötte óta, tehát száz éve élnek itt. Én ismerek ott olyan lakókat, akik tényleg úgymond ebbe az épületbe születtek, és akiknek a szülei is ebbe az épületbe születtek bele.
Biztos, hogy fontos lenne arról beszélnünk - ez nem ennek a törvényjavaslatnak a kérdése, hanem talán egy későbbinek -, hogy mi van azokkal az emberekkel, akik ilyen műemlékvédelem alatt álló épületekben vagy műemléki épületekben élnek. Ezek az emberek milyen segítséget kapnak? Az állam vajon minden esetben jó gazdaként viselkedik-e ezekkel az épületekkel? Itt elég, ha megint csak visszautalok a Gázgyári-lakótelepre, ahol például az elemi számlázási feladatokat nem tudja megoldani időnként a fenntartó, nem mindenki kap számlát a havi lakbéréről, de ezeket lehetne tovább sorolni.
Azt gondolom tehát, hogy ezek azok a koncepcionális elemek, amelyekkel a javaslatban mindenképpen egyetértünk. Vannak azonban félelmeink is, és engedjék meg, hogy ezek közül néhányat felsoroljak.
A Forster Gyula Központot létre kívánják hozni, és ez egyfajta központi rendszerként, egyfajta központi hivatalként működne önök szerint. Megkérdezném államtitkár urat, hogy ha tud, akkor erre mindenképpen válaszoljon, hogy ebben a központban a Magyar Tudományos Akadémia kutatóival milyen együttműködés fog megvalósulni, hiszen azért magának a központnak vannak olyan feladatai is, amihez mindenképpen azt kell hogy mondjam, hogy a legmagasabb szintű szakmai megközelítés szükséges.
Nagyon helyesen tartalmazza azt az előterjesztés, hogy szakmai tanácsadó testület segíti a központ régészeti előkészítő és koordinációs feladatainak elvégzését. Az, hogy ez a szakmai tanácsadó testület pontosan kikből áll, milyen módon kerül feltöltésre, erre mindenképpen kíváncsiak lennénk. Most nyilván nem a névsort kell elmondania államtitkár úrnak, de arra azért mindenképpen kíváncsiak lennénk, hogy milyen körből gondolják ennek a rekrutációját.
Hasonlóan érdekes kérdés lenne vagy érdekes kérdés, és ezt körül lehetne járni egy kicsit akár most is, hogy ezeknek a megelőző feltárásoknak, amelyek a beruházások kapcsán kötelezőek, vajon minden szabályozása rendben van-e. Azt kell hogy mondjam, hogy nem tett ebben feltétlenül rossz lépéseket a kormányzat, elég, hogyha csak a 200 millió forintos költséghatár eltörlésére gondolok. De vajon rendben van-e a maximum 1 százalékos szabály vagy nincs rendben? Illetve a másik kérdés, ami ezzel kapcsolatban merül fel, hogy ez a 30 napos időkorlát esetleg nem túl alacsony-e, lehetne-e ez ennél magasabb. Ezek olyan kérdések, amelyek sokszor felmerülnek szakmai körökben is, erről szerintem ebben a Házban is kell tudnunk vitát folytatni.
Nagyon jónak tartom a magam részéről azt, hogy mind a rákoskeresztúri Új köztemető, a Kisfogház, illetve az egri vár bekerül egy újabb körbe, és az egri vár mint nemzeti emlékhely, azt gondolom, hogy nagyon-nagyon jó javaslat.
(10.00)
Aki volt már Egerben és megnézte a várat, az tudja, hogy mennyire indokolt ezzel idejönni. Én ezt mindenképpen pozitívnak és támogathatónak tartom.
Arról kell beszélnünk, hogy az a fajta központosítás, amit önök ebben megvalósítanak, a szakmai garanciák mellett történik-e. Azok a szakmai szervezetek - itt elsősorban a Magyar Tudományos Akadémiára gondolok -, amelyek vitathatatlanul a régészetben is a magyar kutatók krémjét tartalmazzák, vajon milyen módon csatornázódnak be ebbe a központosított rendszerbe. Van egy félelmünk, hogy ebben a központi adminisztratív rendszerben egy kicsit elveszik a szakma, ezért ha államtitkár úr egy viszonválaszban megnyugtatna bennünket, annak mindenképpen örülnénk.
Az e kérdésekre adott válaszok függvényében döntjük el, hogy tudjuk-e támogatni az előterjesztést, hiszen mint mondtam, mindenképpen vannak pozitív elemei annak, ami előttünk van, de vannak félelmeink is ezzel kapcsolatban.
Nem biztos, hogy jogos ez a felvetés, de szerintünk van egy kis áthallás a Déli Áramlat építését illetően ezzel az előterjesztéssel kapcsolatban. Többekben az a félelem fogalmazódott meg, hogy a Déli Áramlat építésének megkönnyítése érdekében is hoznak olyan passzusokat, amelyek ennek a törvénynek is részei. Mi azt gondoljuk, hogy egy ilyenfajta áthallás nem lenne nagyon jó. Mivel ebben a javaslatban vitathatatlanul vannak olyan elemek, amelyek támogathatók, nem biztos, hogy a Déli Áramlat építése ügyében is könnyíteni kellene a régészeti feltárásokat.
Kérem államtitkár urat, hogy válaszoljon ezekre a felvetésekre, és akkor a továbbiakban akár még támogathatjuk is a javaslatot. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť