NÉMETH SZILÁRD ISTVÁN

Full text search

NÉMETH SZILÁRD ISTVÁN
NÉMETH SZILÁRD ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Simon Gábor volt szocialista országgyűlési képviselő, munkaügyi államtitkár, az MSZP országos választmányának elnöke, majd általános elnökhelyettese, a párt második embere még 2008 januárjában döntött úgy, hogy Ausztriában bankszámlákat nyit. 2008. január 28-án és 2009. április 10-én ezekre a számlákra 575 ezer eurót és 163 ezer dollárt, összesen mintegy 240 millió forintot helyezett el. A szocialisták üdvöskéje az osztrák pénzintézetnek úgy nyilatkozott, hogy a vagyon többek közt egy cég, valamint egy budapesti ingatlan eladásából származott. A szóban forgó időszakban azonban Simon Gábor tulajdonában nem volt olyan értékű ingatlan, sem olyan gazdasági társaság, amely magyarázatot adhatott volna a mesés összeg eredetére.
A Simon Gábor külföldi bankszámláin elhelyezett megtakarítás a vagyonnyilatkozataiban nem szerepel, az összeget jövedelemként sem vallotta be, így a jogszabályok által előírt adót sem fizette meg. Az MSZP elnökhelyettese okirat-hamisítást követett el azzal, hogy valótlan tartalmú vagyonnyilatkozatokat nyújtott be az Országgyűléshez. Simon Gábort 2008-ban és 2009-ben is nemzetbiztonsági ellenőrzés alá vonták akkori államtitkári kinevezései miatt, azonban a kitöltött, úgynevezett C típusú kérdőíven egyszer sem tüntette fel a külföldön vezetett bankszámláit. Simon az ügyészségen is azt hazudta, hogy a külföldön rejtegetett százmilliók csak vagyonkezelésre kerültek a birtokába. Majd ezután rögtön kiderült, hogy a fővárosi MagNet Bankban is van körülbelül egy 75 milliós eltitkolt vagyona.
Továbbá amikor Welsz Tamás házában tartott házkutatást a rendőrség, a nyomozók megtalálták Simon Gábor külön széfjét. Ebben leltek egy Gábriel Derdák névre kiállított, de Simon fényképét, adatait és saját kezű aláírását tartalmazó bissau-guineai útlevelet, amelyet egy nagyobb összegű bankszámla nyitásánál használtak. Aztán egy másik osztrák bankszámlán is felbukkantak százmillióknak megfelelő euróvagyonok. Továbbá a Simon által vásárolt ingatlanokért kifizetett összegek is olyan ismeretlen forrásból keletkeztek, amelyek az adóbevallásaiban nem szerepeltek, így ezek után sem fizette meg az adót.
Ekkor már úgy tűnt, hogy százmilliós nagyságrendű adó meg nem fizetéséért be lehet kasznizni. De egyszer csak október végén Simon a külföldi bankszámlákon rejtegetett vagyona után adóhátralékként 128 millió forintot fizetett a hatóságnak. Az biztos, hogy nem a tavasszal, a nyomozó hatóságok által zárolt külföldi számlákon lévő pénzből utalta át az adóhátralékot, mivel azokhoz nem férhetett hozzá, és ma sem férhet hozzá. A közteher kiegyenlítésével azonban elismerte, hogy az eltitkolt vagyon az övé, vagy legalábbis ő őrizheti. De ezzel az is bebizonyosodott, hogy Simon Gábort és a pártot védve tavasszal az egész baloldal kórusban hazudott.
Tisztelt Képviselőtársaim! Zuschlag Jánossal készült egy interjú, amelyben arról is beszélt, hogy Simon Gábor eltitkolt 240 milliójáról az MSZP vezetésének is tudnia kellett. Egyedül elintézni ilyenfajta dolgokat úgy, hogy a pártban nem tud róla senki, az MSZP rendszerének a jellegzetességei miatt nem lehet, mondta Zuschlag. És Simon Gábor, mint ahogy az előbb említettem, a szocialisták második embere, az elnök jobbkeze volt. És van még egy Zuschlag-párhuzam: valakik annak idején neki is összedobtak 50 millió forintot, ami kárenyhítésként csökkenthette a büntetési tételt. Lehet, hogy a 128 millióval ugyanazok akartak segíteni most Simonon, akik annak idején Zuschlagon? Lehet, hogy ez a hallgatás, a balhé elvitelének az ára? A modern vörös segély?
Tisztelt Országgyűlés! A baloldal nem gondolhatja azt, hogy Simonnak az MSZP-ből való távozásával már nincs közük az ügyhöz. Amikor Simon bankszámlákat nyitott, még egyszer mondom, nagyon is közel volt hozzájuk, hiszen a Gyurcsány- és Bajnai-kormányok államtitkára, az MSZP elnökhelyettese volt.
Tisztelt szocialista Képviselőtársaim! Önök az embereknek válaszokkal tartoznak. Mondják meg végre, milyen szerepet játszanak ebben a mai napig hazugságokkal teli korrupciós ügyben. Köszönöm, hogy meghallgattak. Várom a válaszukat. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť