DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Úgy gondolom, hogy a problémák felnagyítása és a tényeknek az elferdítése hangulatkeltésre ugyan jó, a közvélemény negatív befolyásolására alkalmas, viszont egyáltalán nem a jobbítás szándékáról tanúskodik.
Az Egri Markhot Ferenc Kórház sürgősségi betegellátó osztályán minden híresztelés ellenére folyamatos a betegellátás. Az utóbbi két hónap során ugyan halmozottan adódtak munkaerőgondok az osztályt érintően, a kórház vezetői azonban a vonatkozó jogszabályi előírásokat szem előtt tartva kezelték ezt a helyzetet, és elláttak minden beteget. Képviselő úrnak a helyettesítés módját kifogásoló megállapításai egyáltalán nem helytállóak, és a szabályozást illetően a nem kellő tájékozottságról tanúskodnak.
Tájékoztatom, hogy az egészségügyi szolgáltatások nyújtásához szükséges szakmai minimumfeltételekről szóló, még régi ESzCsM-rendelet az úgynevezett második progresszivitási szintű sürgősségi betegellátó osztályra vonatkozóan az ellátás biztosításához szükséges orvosi létszámról és képzettségi követelményekről a következőképpen rendelkezik: műszakonként rendelkezésre kell állnia egy osztályvezető, műszakvezető szakorvosnak, aki vagy aneszteziológiai és intenzívterápiás szakvizsgával, vagy sürgősségi szakvizsgával rendelkezik; továbbá egy további szakorvosnak, aki lehet aneszteziológus, intenzívterápiás szakorvos, sürgősségi szakorvos, de lehet belgyógyász, sebész, traumatológus, neurológus, gyermekgyógyász, tüdőgyógyász, kardiológus, urológus, szülész-nőgyógyász szakorvos is, valamint két rezidens orvosnak. Ezt írja tehát a jogszabály.
A sürgősségi szakvizsgától eltérő egyéb szakvizsgával rendelkező orvosok alkalmazása tehát szakmai szabályok és szakmai egyenértékűség, helyettesíthetőség figyelembevételével történő döntés eredménye, és nem költségvetési oldalról tetszetős megoldás, ahogy azt a képviselő úr feltételezi. Az ottani ellátási feltételek tehát megfelelnek a jogszabályi követelményeknek. Mivel sürgősségi osztály működtetése a kórház részéről kötelező, amennyiben a sürgősségi osztályon nem áll rendelkezésre kellő számú orvos, akkor a működtetést akár más osztályok orvosaival vagy közreműködők igénybevételével lehet, illetve kell biztosítani. Ezt az egri kórház is így teszi.
Felhívom képviselő úr figyelmét, hogy a betegjogi képviselő sajtónyilatkozatából idézett adatok értékelése ismét téves következtetésre vezet, ha a viszonyítás olyan intézményekhez történik, amelyek lényegesen kisebb ellátási területtel és betegforgalommal rendelkeznek, mint maga az egri kórház. Különösen megtévesztőek az adatok, ha olyan kórházakhoz hasonlítják a sürgősségi ellátással kapcsolatos panaszok számát, ahol nemcsak hogy sürgősségi osztály nincsen, de még aktív betegellátás sem.
Tisztelt Képviselő Úr! Köztudott, hogy a magyar egészségügyben a humán erőforrás kérdése évtizedes probléma. Az egészségügyért felelős államtitkárság irányításával jelenleg jogalkotási fázisban vannak a képviselő úr által sürgetett, illetve azokon is túlmutató intézkedések. Ugyanakkor semmiképpen se feledkezzünk meg arról, hogy az elmúlt négy évben már nagyon sok fontos intézkedés született annak érdekében, hogy az egészségügyi dolgozók megbecsültsége nagyobb legyen. Orvosaink, ápolóink 2012-ben és 2013-ban egyaránt béremelésben részesültek. A béremelés közel százezer embert érintett, körülbelül 97 ezer embert. Az elmúlt két esztendőben a kórházakban, a szakrendelőkben és egyéb intézményekben foglalkoztatottak bruttó átlagkeresete pedig átlagosan 27 százalékkal növekedett. 2010 óta több intézkedés segítette a szakorvosképzés rendszerének egyszerűsítését és a rezidensek helyzetének javítását. Elterelésre került sok akadályozó tényező, a legnehezebb emberierőforrás-helyzetben lévő szakmáknál bevezetésre került a hiányszakma-támogatás, és még sorolhatnám az intézkedéseket, ha lenne több időm, de kérem, hogy erre legyen tekintettel, és fogadja el a választ. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť