DR. BITAY MÁRTON ÖRS

Full text search

DR. BITAY MÁRTON ÖRS
DR. BITAY MÁRTON ÖRS földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Nem akarom megbántani önt, de egy picit idejétmúlt adatokkal dolgozik.
Egyrészről ez a 2014-es gazdálkodási évre vonatkozik. Szeretném önnek elmondani, hogy minden adat, amit itt felsorolt, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft.-t leszámítva, már nem él. Nincsenek megbízási szerződésben ezek a területek. Haszonbérleti pályázati rendszerbe kerültek bevonásra, és ezért is értetlenül állok az előtt, hogy most akkor tulajdonképpen miről beszélünk.
Ön azt állítja, hogy nem szolgálja a kormány birtokpolitikáját az, amit itt csinálunk. Dehogynem, pontosan azt szolgálja! Azokon a területeken, amiket ön felsorolt, egyiken sincs már megbízási szerződés. A bábolnait azért emelném ki, mert ott egy állami ménesbirtoknak adjuk megbízásba, tehát ott magánérdek nem merülhet föl, ott az állami lovardának van szüksége erre a területre, és egy más jogi probléma miatt van a megbízási szerződési formula használva.
Néhány dolgot viszont szeretnék kiemelni: a megbízási szerződések vonatkozásában az interpellációjában is folyamatosan keveri a haszonbérleti szerződést és a megbízási szerződést. A megbízási szerződés nem egy ajándék. A megbízási szerződésre egyrészről jelentkeznek a gazdák, azok kapják megbízásba, akik jelentkeznek rá; jellemzően itt körülbelül 95 százalékos a lefedettség. Tehát nem arról van szó, hogy nagyon sokan jelentkeznek, és egyvalakinek odaadjuk, hanem az esetek 90-95 százalékában egyvalaki jelentkezik, és az kapja meg. Másrészről egy magasabb bérleti díjat kell fizetni, nem ajándékba van a megbízási szerződés. Harmadrészt, a Nemzeti Földalapról szóló törvény szerint kötelessége a Nemzeti Földalapnak gondoskodni arról, hogy minden állami terület használatban legyen.
A megbízási szerződést nem szeretjük mi sem, helytelenül említette, hogy évente rendszeresen 30 ezer hektárra köt a Nemzeti Földalap, mert 2010-ben 70 ezer hektárra kötött, az idei évben pedig 12 ezer hektárra kötött - remélem, hogy ez jól mutatja az ön számára is, hogy egy nagyon drasztikus leépítése zajlik a megbízási szerződéseknek. A 12 ezer hektáron felül csak olyan területre kötöttünk megbízási szerződést, amiben osztatlan közös tulajdona van az államnak, és oda jogilag nem tud mást tenni, mert húsz évre nem tudja odaadni haszonbérbe, hiszen más tulajdonostársak is vannak. Tehát tulajdonképpen kevesebb mint egyharmadra csökkentettük a megbízási területeknek a számát.
A másik, amit szeretnék külön megemlíteni önnek, hogy azért vannak itt más számok is. Például ön és a gazdasági érdekeltségei több mint 2300 hektárra pályáztak a „Földet a gazdáknak” programban. (Moraj a kormánypártok soraiban. - Közbeszólás a kormánypártok soraiból: Mennyi? - Az elnök csenget.) 50 családi gazdát próbáltak megelőzni a pályázatukkal, és próbáltak, azt gondolom, egy elég szép nagybirtokot építeni; 2300 hektár azért egy komoly terület, és ha még hozzáveszem azt, hogy öt év alatt több mint 100 millió forint agrártámogatáshoz jutott (Közbeszólások a kormánypártok soraiból: Mennyi?), ráadásul még 237 hektáron el is nyerték a földhasználati jogosultságot, akkor, azt gondolom, joggal merül fel bennünk a kérdés, hogy tulajdonképpen ön akkor most itt mit is szeretne megkérdezni. Mert az mutatja a „Földet a gazdáknak” program sikerességét, hogy bár ön 2300 hektárra pályázott, de nem nyert (Gőgös Zoltán: Semennyit se!) 2300 hektárt, mindösszesen 237 hektárt nyert (Közbeszólások a kormánypártok soraiból: Mennyit?) a kedves felesége és az ön érdekeltségi köre.
Ha nagybirtoképítésről lenne szó, akkor nyilván akár mind a 2300 hektárt is megnyerhette volna, ami 23 Margitsziget, csak hogy a példákkal segítsem önt is (Derültség a kormánypártok soraiban.), akkor nyilván megnyerte volna ennek a területnek a nagyságát is.
Ehhez képest a családi gazdák nyernek, azok a családi gazdák, akik már több mint 7500-an vannak az állami földterületeken, ezen belül is több mint ezer fiatal gazda örülhet az állami földbirtokoknak. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť