SALLAI R. BENEDEK

Full text search

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Tehát az NFA az elmúlt években több tízezer hektárnyi területet, nagyrészt szántót és legelőt hasznosított (Zaj. - Az elnök csenget.), egyéves megbízási szerződésekkel. Ezek, bár a teljes állami termőföldvagyonnak csak kis hányadát teszik ki, egy-egy településen mégis nagy jelentőséggel bírhatnak a helyi gazdálkodók számára. A minisztérium egyéves időszakra hasznosításra adott oda rendszeresen körülbelül 30 ezer hektárnyi, azaz fél balatonnyi területet - áll a leadott írásos szövegben.
A kormány ígérete szerint az állami földeket 30-40 hektáros méretekben, pályázati úton, kis- és a középbirtokos gazdálkodóknak juttatja, hosszú távú bérletekben.
(15.00)
Mit jelent ez a gyakorlatban? Nyilvánvalóan arra lennék kíváncsi, államtitkár úr, hogy a 2014. évi gazdasági évre vonatkozóan a Blikk megszerezte a pályázaton kívüli egyéves hasznosításba adott állami földhasználók listáját peres úton… - a pályázat nélkül kiosztott állami földek és használóik listáját tartalmazó adatok mégis hogyan térhetnek el ettől a gyakorlattól? Hadd mondjak néhány számadatot a leadott kérdésből: a Dél-balatoni Agro Kft. pályáztatás nélkül kapott 1287 hektár földet, a For Milk Kft. Telekgerendáson pályáztatás nélkül 700 hektár földet, a Gyümölcskert Zrt. Nagykanizsán 452 hektár földet, a Kalocsai Mezőgazdasági Zrt. pályáztatás nélkül 1335 hektár földet, a bábolnai Ménesbirtok 1600 hektár földet, a Backó Mezőgazdasági Termelő Kft. 804 hektár földet. (Közbeszólás a kormánypártok soraiból: Ez mind kéne?)
Ezekből az adatokból érdekes részletek derülnek ki a kormány birtokpolitikájával kapcsolatban, amelyek megegyeznek a korábbi állításainkkal. Amennyiben annyira jó ez a pályázati rendszer, és annyira eljut ezzel a kisgazdálkodókhoz a kormányzat, akkor felmerül a kérdés, hogy miért kell ekkora területeket pályáztatás nélkül odaadni korántsem kisbirtokosoknak, hanem kifejezetten nagygazdaságoknak, eltérően attól, mint ami az előbbi interpellációban adott válaszában elhangzott.
A pályázaton kívül osztogatott földek csak a jéghegy csúcsát jelentik. Egy maréknyi nagyvállalkozói csoport évente milliárdos agrártámogatást tehet zsebre. A másik oldalon ott vannak a kis és közepes családi gazdálkodók ezrei, a kistelepülési önkormányzatok, amelyek sajnos nem jutnak földhöz.
Arra kérném az államtitkár urat, hogy magyarázza el nekünk, legyen kedves, hogyan szolgálja ez azt a birtokpolitikát, amiről a miniszterelnök úr beszélni szokott.
Köszönöm szépen, elnök úr. (Szórványos taps az ellenzék soraiban. - Közbeszólások a kormánypártok soraiból, köztük: Erős taps! - Bravó!)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť