DR. SEMJÉN ZSOLT

Full text search

DR. SEMJÉN ZSOLT
DR. SEMJÉN ZSOLT miniszterelnök-helyettes: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Először is köszönöm szépen a kérdését. Délvidéken nincsen önálló magyar nyelvű felsőoktatási intézmény, ezért a Magyar Nemzeti Tanács és a Vajdasági Magyar Szövetség célja, hogy az egyetemi városban, Újvidéken magyar nyelvű, magyar szellemiségű szakkollégium és nagy diákotthon legyen. Ez cirka 700 négyzetméter (Sic!), 214 darab kétágyas, fürdőszobás szállásról van szó, sportlétesítményekkel és a hozzátartozó dolgokkal.
Az Európa Kollégium alapkőletétele 2008. május 4-én volt, az építkezéshez a forrást a Vajdaság Autonóm Tartomány nagyberuházási alapja biztosította, körülbelül másfél milliárd forint értékben; persze dinárban volt fizetve. Mivel ez akadozott, mármint a pénz átutalása, ezért volt, hogy az építkezés hónapokra leállt. A magyar állam 250 millió forintot adott a diákotthon berendezésére, főleg bútorokra meg ilyen típusú dolgokra. Eddig 85 millióval számoltak el, és mivel még folyik a műszaki átadás, ezért a fennmaradó résszel a műszaki átadás után fognak teljesen és tételesen elszámolni. A működési költségeket a magyar kormány fogja vállalni, nagyjából hasonlóan, mondjuk, a Sapientiához. Most az én becslésemet mondom, ez olyan 150 millió forint lehet, a rezsi- és bérköltségeket tartalmazza.
Kérdésének további részére: a társalapítók, vagyis a Vajdaság Autonóm Tartomány, az Európa Alapítvány és a Magyar Nemzeti Tanács közös elhatározásának köszönhetően az Európa Kollégium kifejezetten magyar érdekeket szolgál, azaz magyar intézménnyé válik. Mivel az intézmény nem válik a szerb ellátórendszer részévé, ezért a kollégiumi férőhelyek betöltése során nem terheli az az egyébként szerb jogszabályokból fakadó kötelezettség, hogy migránsok és egyéb hátrányos helyzetű társadalmi csoportokhoz tartozó fiatalok részére elsőbbséget kell biztosítani a kollégiumi elhelyezés során, tehát ez nem terheli. A társalapítók közös elhatározása alapján viszont (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.), az eredeti szándékoknak megfelelően, érdeklődés esetén pályázat útján kollégiumi elhelyezést biztosítanak az Újvidéken tanuló magyarországi és bánáti szerb fiatalok részére.
A 2015/16-os tanévtől birtokba vehetik a diákok. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť