SZÁVAY ISTVÁN

Full text search

SZÁVAY ISTVÁN
SZÁVAY ISTVÁN (Jobbik): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Miniszterelnök-helyettes Úr! Újvidéken 2009 óta épül az Európa Kollégium nevet viselő diákotthon, amely a tervek szerint majd több mint 400 magyar egyetemistának fog szállást biztosítani. Ez a kezdeményezés természetesen örömteli és nemes, ezt szeretném leszögezni, de az utóbbi időkben azért komolyabb kérdések is felmerültek az ügy kapcsán. Szerb és délvidéki sajtóinformációk szerint többeknek is szemet szúrt, hogy az építkezés költségei az elmúlt években rendkívül magasra szöktek, szerbiai médiumok híradásai szerint a szerb állam már körülbelül 5 millió euróval járult hozzá, és már Magyarország is 300 ezer eurót költött erre az építkezésre. Mások azonban még ennél is nagyobb összegeket említenek, akár a többszörösét is. Valójában tehát nem igazán lehet tudni, hogy pontosan Magyarországnak eddig mennyi pénzébe került ez az építkezés.
A Magyar Nemzeti Tanács - a délvidéki magyar autonómia szerve - a legutóbbi ülésén egy további problémára is rávilágított, méghozzá arra, hogy a hatályos törvények nem zárják ki szerb diákok elszállásolását sem, miközben éppen az lenne ennek a kollégiumnak a lényege, hogy magyar nemzetiségű diákoknak biztosítson lehetőséget, adjon segítséget újvidéki tartózkodásukra.
(16.20)
Az MNT-ülésen szó volt arról, hogy ezt a problémát orvosolják, és valóban csak magyar diákok lehetnek az intézményben. Ez esetben azonban felmerülhet az, hogy mit szól majd Szerbia ahhoz, hogy nem szállhatnak meg szerb diákok abban a diákotthonban, amelynek az építése legalább 5 millió eurójába került eddig.
Felmerül kérdésként az is, hogy amennyiben a tartomány átadja az alapítói jogokat a Magyar Nemzeti Tanácsnak, akkor hogyan, miből fogja tudni az MNT a továbbiakban finanszírozni a kollégium működését. Kérdezem ezáltal, ezek szerint öntől, hogy a magyar állam pontosan milyen forrásokkal, mennyivel, milyen összegekkel járult eddig hozzá az építkezéshez, tervez-e még további forrásokkal hozzájárulni a beruházáshoz. Van-e arra a kormánynak információja, hogy valós-e az 5 millió eurós szerbiai szám (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.), ami támogatási összegként felmerült; illetve (Az elnök ismét csenget.) hogyan kívánja a kormány a továbbiakban segíteni a kollégium működését? Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť