DR. PALKOVICS LÁSZLÓ,

Full text search

DR. PALKOVICS LÁSZLÓ,
DR. PALKOVICS LÁSZLÓ, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen. Tisztelt Képviselő Úr! Valószínűleg akkor vagy én nem voltam egyértelmű, vagy néha gyorsan beszélek, ez gondot okoz itt a dolog leírásánál.
Az, hogy bízom abban, hogy a rugalmas tanmenetjavaslatokat egyre többen alkalmazzák, ez nem a szakgimnáziumra vonatkozott. Ez arra vonatkozott, hogy a diákok terhelésének csökkentése érdekében a meglévő rendszeren belül szeptember 1-jéig kidolgozásra kerültek rugalmas tanmenetjavaslatok, és abban bízom, hogy a tanárok szabadsága - ez az intézményautonómiát jelenti - kiterjed arra is, hogy ha egyébként ők szabadon dönthetnek abban, hogy ragaszkodnak ez eddigi tanmenethez, vagy pedig egyébként azokat a lehetőségeket, és nem is kell ezt feltétlenül az Oktatáskutató által kidolgozott tanmenetjavaslatot alkalmazni, hanem ettől eltérnek.
Tehát én abban bízom, hogy a jelen rendszer keretein belül is, élve azzal az autonómiával, azzal a szabadsággal, amit a rendeletmódosítás biztosított, az iskolákban tanító tanárok valóban eltérnek, és valóban nem az eddigi 10 százalékos eltéréssel próbálnak meg tovább tevékenykedni, hanem nagyobb mértékben térnek ettől el, erre utaltam.
De ha már a szakgimnáziumoknál tartunk - alapvetően itt tehát nyilván egy félreértés volt -, és van még néhány másodpercem, hogy hogyan lehet megközelíteni ezt a természettudományos tantárgyat, ennek sokfajta megközelítése van. Van az integrált vagy a komplex módon oktatható természettudomány; és van az a fajta természettudományos megközelítés, amit Angliában alkalmaznak, ahol megmaradtak az alapdiszciplínák, de ennek az integrálására van egyfajta - ha le kell fordítani -, valamifajta kutatásmódszertani ismeretek, tehát hogy hogyan kell ezeket együtt kezelni. Ez is egy jó megközelítés. Ott továbbra is olyan tanárok tanítják ezt, akik egyébként az alapdiszciplínához értenek, és hozzáadunk valamit. Azt gondolom, hogy az a megoldás, amit a szakgimnáziumok választottak, valószínűleg ebben a pillanatban jó megoldások.
(11.30)
Itt majd a szakmának kell eldöntenie azt, hogy milyenfajta megközelítést választunk. Ez fog kialakulni - erre utaltam a bevezetőben - most azon tapasztalatok alapján, amelyeket valóban az osztályteremben szerzünk. Nagyon fontos érteni, hogy ez a tantárgy egy három órában tanított tantárgy, amelynek nincs érettségi követelménye, nincs ráépülő tantárgy. Ez valóban az addig megszerzett alap diszciplináris ismereteket helyezi egy másik kontextusba, tehát a gyerekek természettudományhoz való viszonyát javítja és változtatja, és ezen segít. Ennek pont ez volt a célja. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť