DR. PALKOVICS LÁSZLÓ,

Full text search

DR. PALKOVICS LÁSZLÓ,
DR. PALKOVICS LÁSZLÓ, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Itt Varga László képviselő úr felvetésére szeretnék reflektálni, ami az egyeztetést illeti, hogy kivel és hogyan egyeztetettünk. Azt gondolom, itt az az egyeztetési folyamat, ami elindult februárban, függetlenül attól, hogy valaki egyébként ebben részt vett vagy sem, mindenképpen nagyon tiszteletreméltó volt. Szeretném megköszönni az itt ülőknek is és azoknak a pedagógusoknak, akik ebben részt vettek. Sajnálom, hogy Gallóné elment, sok mindenben nem értettünk egyet, nagyon sok mindenben viszont egyetértettünk.
Azt gondolom, a pedagógusok sztrájkbizottságával nagyon gyümölcsöző és nagyon hatékony megbeszéléseket folytattunk, olyannyira, hogy a 25 pontból 20 pontra született megoldás is. Úgyhogy én ezt szeretném megköszönni, függetlenül attól, hogy ki milyen módon vett részt egyébként a köznevelési kerekasztal munkájában. Itt az előzőekben Hiller képviselő úrnak a kérdésére, hogy ki vesz részt egy munkacsoportban, nem tudtam felolvasni azt a névsort, mert ez sok száz embert jelentett.
(12.00)
Ami a forráskivonást illeti, azért itt néhány számot tisztázzunk, mert attól függ, hogy miről beszélünk. 2010-ben a COFOG-, a Classification of Func-tions of Government-szabvány alapján számított költség, tehát kiadás 1571 milliárd forint volt, 2014-ben 1791 milliárd forint, 2015-ben 1874 milliárd. 2016-ban ugyan itt még nincsenek végleges számaink, de ez fölmehet 2000 milliárd forintra. Az, hogy GDP-arányosan ez valóban hogyan változott, a GDP is nőtt közben, én azt gondolom, hogy ez nem feltétlenül baj, hogy nő a GDP-nk. Ha megnézzük ugyanezt a számot egy hallgatóra, egy gyerekre vetítve, akkor itt a növekedés, már csak azért, hogy legyünk ezzel pontosan tisztában.
A pedagógusok béremelése. Azt gondolom, erről beszéltünk. Itt az, hogy a pedagógusokat bárki átverte volna… - azt gondolom, hogy itt fizetésemelés történt, 50 százalék 2013-2017 között. Azt gondolom, hogy ezt nem vonta senki kétségbe, hogy ez valóban szükséges volt. Az persze egy kérdés, hogy ennek a szintje valóban az-e, amit szeretnénk. Nem, nyilvánvalóan nem, nyilván ezt folytatni fogjuk. Ennek ellenére, ha megnézzük az OECD 2015-ös jelentését, ebben messze Magyarországon nőttek a tanári bérek a legmagasabb mértékben. Megint, az a szint, amit elértünk, még nem az, amit egyébként, azt gondoljuk, hogy szeretnénk elérni. A magyar diplomás-átlagbér 82 százalékánál tartunk 2017-ben, nyilvánvalóan ezzel majd még foglalkozni kell.
Képviselő úrnak az a megjegyzése, hogy iskolaigazgatónak nem azt neveztük ki, akit egyébként mindenki támogatott, valóban volt néhány ilyen eset, ezeknek a száma nem haladja meg a tízet, és egyébként sok száz igazgatót neveztünk ki, tehát ezt mondjuk, nem célszerű általánosítani. Az pedig, hogy egyébként milyen szempontok alapján kerülnek iskolaigazgatók kinevezésre, azért azt hiszem, hogy itt egy sor szempont van, ami nem biztos, hogy minden esetben van így. Tudnék erre példát mondani itt olyan, az utóbbi időben megjelent iskolaigazgatók esetében, akiket szintén a tantestület, a hallgatói közösség ellenére neveztek ki, látható módon mégis kiválóan végezte a feladatát, hiszen egy ilyen mozgalom élére tudott állni.
Úgyhogy azt gondolom, hogy itt azért az általánosítás nagyon-nagyon nem állja meg a helyét. Köszönöm. (Szórványos taps a kormánypárti sorokból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť