DR. PALKOVICS LÁSZLÓ,

Full text search

DR. PALKOVICS LÁSZLÓ,
DR. PALKOVICS LÁSZLÓ, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselő Hölgyek és Urak! Sajnálom, hogy Ikotity képviselő úr elment, ugyanis olyan negatív képet festett a magyar iskolarendszerről, illetve a diákok teljesítményéről, hogy úgy gondoltam, miután most körülbelül a vitanap közepén tartunk, ezt a hangulatot egy kicsit javítom.
Egyébként ma került publikálásra a TIMSS 2015-ös vizsgálat eredménye. A TIMSS, a Trends in International Mathematics and Science Study a PISA-hoz egy kicsit hasonló felmérés - módszertanát tekintve ettől persze alapvetően különbözik - a matematika és a természettudomány területén. A különböző országokbeli negyedikes és nyolcadik osztályos gyerekek egymáshoz való hasonlítását és ennek a változását méri. Néhány adatot szeretnék ebből idézni. Javaslom mindenkinek megnézni, az Oktatási Hivatal honlapján - itt sajnos nem tudunk vetíteni - az eredményeket sokkal jobban demonstráló infografikák találhatók, ha a képviselő hölgyek és urak úgy gondolják, ezt meg tudják nézni, de néhány számot azért mondanék.
A 2015-ös mérésben 50 ország negyedikesei vettek részt. A magyar negyedikesek 525 pontos átlageredménye szignifikánsan magasabb a TIMSS-átlagnál, abba a kategóriába tartozik, ahol például Litvánia, Finnország, Lengyelország, Hollandia és Csehország is van, tehát ezekkel az országokkal egy szinten teljesítettek. Egy kicsit alacsonyabb, mint Szingapúré, Hongkongé, Koreáé és Tajvané; ezeknek az oktatási rendszerei ismertek. Annyi problémát lehet említeni, hogy ezeken a jó eredményeken belül pozitív az, hogy a negyedikesek 12 százaléka sorolható a kiváló képességi szinthez, és 8 százalék tartozik a legalacsonyabb szinthez. Ez mutatja és visszaigazolja a PISA eredményeit, azt, hogy a szociális háttérnek milyen hatása van az eredményekre.
A nyolcadik osztályosok 514 pontos átlaga is lényegesen magasabb, mint a TIMSS skálaátlaga. Itt csak néhány távol-keleti ország ért el nálunk jobb eredményt: Szingapúr, Korea és Hongkong, viszont a magyar nyolcadikosok egy szinten teljesítettek Írország, az Egyesült Államok, Anglia, Szlovénia, Norvégia, Litvánia, Izrael és Ausztrália tanulóival.
A TIMSS természettudományi mérése területén az eredmények még jobbak. Itt a negyedikes magyar diákok 542 pontos természettudományi átlageredménye kiemelkedően jó, az európai országok közül az egyik legjobb, itt csak az orosz és a finn tanulóktól maradunk el kismértékben, egyébként teljesen megfelelünk az összes többinek, és valóban a felső csoportba tartozunk.
A nyolcadik évfolyam esetén 527 pontos átlageredményt értek el a magyar diákok a természettudományokban. A tudásuk gyakorlatilag azonos értékű az angol, az egyesült államokbeli, a kanadai, a svéd és a litván diákok átlagával.
Kicsit oldva azt a sötét képet, amit Ikotity képviselő úr felfestett, azt gondolom, hogy a magyar tanulók ilyen típusú eredményei mindenképpen pozitívak. Arról pedig, hogy mi mivel milyen korrelációban van, még fogunk beszélni. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť