DUNAI MÓNIKA

Full text search

DUNAI MÓNIKA
DUNAI MÓNIKA (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A Fidesz és a KDNP filozófiája szerint a gyermek az első a családban. De nemcsak a családban, hanem az iskolában is. Az iskolában is a gyermekért kell történnie mindennek. Nagyon sajnálatosnak tartom, hogy a mai politikai vitanapon az ellenzéki padsorokból vajmi kevés hallatszott a gyermekekről, politikáról azonban annál több szó esett. Ezért egy kicsit talán hiánypótlásképpen én a gyermekekről szeretnék beszélni, a gyermekek tehetségének kibontakozásáról, és arról, hogy miben és hogyan tudjuk a tehetségfejlesztést, a tehetségek felismerését elősegíteni.
Fontos célunk az esélyegyenlőség megteremtése a tehetségek fejlesztésében is. Fontos célunk a minden egyes gyermekben, köztük a hátrányos helyzetű tanulókban meglévő tehetség felfedezését és fejlesztését elősegíteni. A tehetséggondozás területén mi egy egészen más utat követünk, mint amit az MSZP-SZDSZ követett 2010 előtt.
(14.00)
A liberális-szocialista oktatáspolitika és kormányzás az alapfokú művészetoktatás támogatásait csökkentette, a kiegészítő normatívák rendszerét szétverte. Eltüntette a differenciált fejlesztés lehetőségét, mert a megszorítások miatt 2006 és 2008 között először ezeket szüntették meg. Emlékezzünk vissza, akkor drasztikusan csökkent, egyes iskolákban nullára a szakkörök száma, a sportkörök száma, a művészeti foglalkozások, énekkarok lehetősége. Illetve ott, ahol megvolt, vagy a helyi önkormányzatok támogatásával, vagy pedig a szülők pénzének bevonásával fizetőssé tették azokat. Abban az időben jelentősen csökkent a kollégiumok támogatottsága.
Nekünk, tisztelt ellenzéki képviselőtársaim, innen kellett építkeznünk 2010 után. Mi nem ezt az utat kívánjuk követni. Mi azt az utat követjük, hogy ösztönözzük a pedagógusokat, hogy az iskolákban a tanórákon, a tanórákon kívüli délutáni foglalkozásokon minél teljesebben tudjanak ne csak a felzárkóztatással, az oktatással-neveléssel, hanem a tehetséggondozással is foglalkozni. Ezenfelül számos pályázattal segítjük a magyar diákok tehetséggondozását, amelyek közül a legjelentősebb a nemzeti tehetségprogram.
A nemzeti tehetségprogram alapvető stratégiai célkitűzése a tehetséges fiatalok megtalálása, a tehetséges fiatalok folyamatos segítése, és a tehetség hasznosulásának elősegítése kistelepüléseken, falvakban, kisiskolákban és nagyvárosokban, Budapesten egyaránt. A nemzeti tehetségprogram céljainak megvalósítására egyrészt a hazai központi költségvetésben rendelkezésre álló forrás, másrészt az Európai Unió operatív programjaiban rendelkezésre álló forrás szolgál. A program megvalósítására ebben az évben, 2016-ban közel 3 milliárd forint összegű forrás áll rendelkezésre, és ezzel megegyező összeget terveztünk a 2017. évi pályázati kiírások forrásául is. Az eddigi kétéves cselekvési programok alapján 2009 és 2016 között meghirdetett 280 felhívás keretében 8850 projekt nyert támogatást. A megítélt támogatások összege összesen több mint 12 milliárd forint volt. A támogatásokból évente 300-350 ezer fiatal vehetett részt tehetsége kibontakoztatását segítő programokban.
Az elkövetkező időszakban, egészen 2020 végéig fut majd az emberi erőforrás operatív program keretében elindult, „Tehetségek Magyarországa” elnevezésű kiemelt program. A program konzorciumban kerül megvalósításra, a konzorcium vezetője az Új Nemzedék Központ Nonprofit Közhasznú Kft., konzorciumi partnere pedig a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége. A program keretösszege szintén tetemes nagyságú, 6,5 milliárd forint, ami azt is jelenti, hogy ezekben az években a hazai költségvetési források mellett további több mint egymilliárd forint jut a tehetségsegítés ügyére.
Tisztelt Képviselőtársaim! 2016-ban 45 pályázatot hirdettünk meg. A keretösszeg összesen 2,7 milliárd forint volt. A 2016-17-es tanév elején elindult a nemzeti tehetségprogram támogatásával kifejlesztett, a tehetségazonosítást és a tehetségek támogatását segítő informatikai rendszer, a tehetségkapu portál. A tehetségkapu a tehetségazonosító, tehetséggondozó tevékenységek és azok eredményeinek rögzítésére alkalmas webalapú szoftver. A tehetségkapu információs rendszer célja a tehetségügy eddigi szerteágazó kezdeményezéseinek és fejlesztéseinek összefogása, és a tehetségek megismerésének és fejlesztésének, továbbfejlesztésének támogatása. Azt gondolom, hogy ez a tehetségkapu portál egy olyan hasznos tudásbázis, amit haszonnal tudnak forgatni a pedagógusaink.
Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a kiemelkedő tehetséggondozó tevékenységet végző pedagógusok, szakemberek, szervezetek és kiemelt programok szakmai elismerésben részesüljenek. Mi ebben is léptünk. A nemzeti tehetségprogram keretében 2013-ban a „Bonis Bona - a nemzet tehetségeiért”-díjat alapítottuk meg. De ezenkívül díjazzuk tehetségfejlesztő pedagógusainkat kiváló tehetséggondozó-díjjal, kiváló tehetségfejlesztő-díjjal, kiváló tehetségsegítő-díjjal, és kiváló tehetséggondozó szervezet kategóriát is alapítottunk, amelyet minden évben átadunk.
Az európai tehetségsegítő hálózat megalakulásának igénye először a 2011-es budapesti uniós elnökségi konferencián fogalmazódott meg. Ezt felszólalásom végén azért szeretném önöknek megemlíteni, mert itt egy olyan hazai tehetségkutató tevékenység elismeréséről van szó, amikor ezt 2011-ben körvonalazták a budapesti uniós elnökségi időnk alatt, amelynek aztán folytatása lett. Ebben élen járók voltunk Európában. Az európai hálózat kialakításával kapcsolatos elképzelések közé tartozott a budapesti székhelyű európai tehetségközpont felállításának terve, amelyben egyik feladatként határozták meg a majdani európai hálózat létrejöttében való közreműködést.
(Az elnöki széket Jakab István,
az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
A budapesti Európai Tehetségközpont 2012 júliusában meg is alakult, meg is nyílt, majd ezt követően az európai vérkeringésben mi, magyarok a tehetségfejlesztésben kiemelt figyelmet kaptunk és kapunk azóta is. Képviselőtársaim többször említették, hogy az iskolában boldog gyermekeket kell nevelni. Ebben, azt gondolom, mindannyian egyetértünk, és talán ez az egyetlen közös pont, ami kiindulásnak jó is lehetne a jövőre nézve. Talán ebben egyetértünk. Valóban, ahhoz, hogy boldog, kiegyensúlyozott felnőttek legyenek majd Magyarországon, boldog és sikeres gyermekekre van szükség.
(Hiszékeny Dezsőt a jegyzői székben
Szávay István váltja fel.)
És abban, hogy hogyan lesz egy gyermek kiegyensúlyozott és boldog, nagyon nagy szerepet játszik az, hogy az ő tehetségét képesek vagyunk-e felismerni, a pedagógusaink képesek-e ezt a tehetséget felismerni és aztán fejleszteni, mi pedig itt, a Parlament falai között képesek vagyunk-e minden segítséget megadni ahhoz, hogy ez a tehetség a pedagógusokon keresztül fejlődhessen, és ennek alapján egy boldog és kiegyensúlyozott gyermekből boldog és kiegyensúlyozott felnőtt legyen. Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť