KUCSÁK LÁSZLÓ,

Full text search

KUCSÁK LÁSZLÓ,
KUCSÁK LÁSZLÓ, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Államtitkár úr expozéjából elhangzott, hogy nagyjából háromnegyed évvel ezelőtt volt a legutóbbi, oktatásüggyel foglalkozó vitanap. Államtitkár úr pedig kimerítve az időkeretet, részletgazdagon beszámolt arról, hogy az előző időszakban és hangsúlyosan az elmúlt kilenc hónapban milyen fejlemények történtek. Nagyon bízom benne, hogy képviselőtársaim valóban figyelemmel kísérték ezt, és ily módon lényegesen kevesebb nyitott kérdés maradt számukra. Én magam is érdeklődéssel várom, hogy hogyan alakul a vita itt a parlamentben.
Szeretném tisztelettel köszönteni ezúttal is a szocialisták mögött helyet foglaló szakmai és érdekképviseleti szervezetek képviselőit. (Taps az MSZP soraiból.) Ha már egy politikai vitanapról van szó, akkor engedjék meg, hogy a Fidesz nevében néhány fontos elemet ismét megemlítsek azért, hogy aztán a továbbiakban a politikai és szakmapolitikai kérdések egyaránt terítéken lehessenek. Tehát szeretném ismét tájékoztatni a tisztelt jelenlévőket és a nyilvánosságot ezúton is, hogy a kormány és a kormánypártok számára az első a gyermek.
A kormány- és a kormánypártok célja, hogy a magyar diákok versenyképes tudást szerezzenek, a pedagógusok pedig megbecsülést kapjanak mindennapi munkájukhoz. Ezért is tartjuk fontos eredménynek, hogy az új életpályamodell bevezetésével jelentősen emelkedtek a pedagógusok bérei. Több mint félezer iskola újult meg az elmúlt időszakban, és további 210 milliárd forint értékben indítunk újabb iskolafejlesztéseket. A szülők terheit is minden eszközzel igyekszünk csökkenteni. A rendszerváltás óta soha ennyi gyermek nem volt részese az ingyenes gyermekétkeztetésnek és az ingyenes tankönyvellátásnak, mint most. A köznevelés átalakításával járó feladatok, tennivalók azonban még nem értek véget.
Ha megengedik, hadd emlékeztessem önöket arra, hogy miért is alakult úgy, hogy 2010-ben - amit a kezdeményező szocialisták igen sokszor kifogásolnak - jelentős változtatásokat kellett eszközölni a köznevelés, közoktatás területén is. Emlékezzünk rá, hogy 2010-ben olyan helyzetben vette át a Fidesz-KDNP kormánya az ország vezetését, amikor ezt az országot minden szinten eladósították. Eladósították az egyén szintjén - emlékszünk a devizahiteles problémára és annak szükségszerű kezelésére -, eladósították a kis- és nagyobb közösségek szintjén, emlékeztetek itt most kifejezetten az önkormányzatok adósságállományára és arra is, hogy ezt az adósságállományt, ami közel 1300 milliárd forintos tétel volt, a kormány átvállalta, ezzel lélegzetvételhez juttatva a települési önkormányzatokat. Rendkívül fontos, hogy eladósították az országot állami szinten is, hihetetlen mértékben emelkedett az államadósság. Ezek azért fontos tényezők, mert 2010 után ilyen gazdasági helyzetben, ilyen körülmények között kellett minden egyes területen továbbvinni, továbbépíteni a politikát.
Milyen okok vezettek még oda, hogy változtatásra volt szükség? Említettük már, de akkor ismételjük meg, hogy fontos, hogy rendkívül szétaprózott volt az iskolarendszer. Említettem már, hogy az önkormányzati fenntartók jelentős része nagyon magas adóssággal küzdött és küszködött. Szintén volt már róla szó, hogy földrajzi és gazdasági körülmények között is rendkívül nagy különbségek voltak az országon belül, és ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy a korábbi oktatási kormányzatoknak és irányzatoknak igen jelentős kudarcai is megjelentek. Mivel a szocialistáknak nem erőssége sem az emlékezetpolitika, sem a politikai emlékezet, ezért néhány ilyen konkrét kérdésre magam és képviselőtársaim is majd rá fogunk világítani. Éppen ezért a mondandómban néhány kiemelten fontos területre térek ki, aztán a képviselőtársaim a szakmapolitikai területekre rá fognak kanyarodni a rendes felszólalások során. Ezt fogom majd tenni én magam is.
Elsőként talán a béremelés kérdése. A kormány 2013-ban indította el a pedagógusok számára a rendszerváltás utáni legnagyobb béremelési programot, amely 2017 szeptemberéig tart, és amelynek köszönhetően öt év alatt átlagosan 50 százalékkal emelkedik a pedagógusok fizetése.
Akkor emlékezzünk a régiekről! Itt szeretném a tisztelt kezdeményező szocialista frakció jelen lévő tagjainak figyelmébe ajánlani, hogy 2002-ben önök Medgyessy Péter ígéretének és vállalásának megfelelően életbe léptették az úgynevezett 50 százalékos béremelést a közalkalmazotti szférában, de az életpályaprogram és ezzel a teljesítményen, minőségen alapuló differenciált javadalmazás lekerült ezzel egyidejűleg a napirendről.
A költségvetésben csak 2002 végéig biztosították az ehhez szükséges fedezetet. Ennek folyománya, hogy iskolabezárási hullám indult el részben és hangsúlyosan erre az okra visszavezethetően, és természetesen tudjuk, hogy a gyermeklétszám is csökkent, tehát volt ebben egy érthető, megmagyarázható indok is. De rendkívül fontos, hogy ezek a gazdasági megszorítások, amelyek 2002-től éveken keresztül tartottak, odavezettek például, hogy nagyságrendileg 100 milliárd forint hiányzott rögtön 2003-ban a pedagógusbérek kifizetéséhez. Aztán 2004-ben az akkori hírek szerint nagyságrendileg 150-200 milliárd forintnyi összeg hiányzott a biztonságos működéshez az önkormányzati fenntartóknál. Ez tehát a különbség. Mi biztosítottuk ehhez a feltételeket, önök pedig mindösszesen három hónapra biztosították, utána pedig rábízták az önkormányzatokra.
Az állam a pedagógusok bérére 2012-höz képest 2013-ban 32,5 milliárd forinttal, 2013-hoz képest 2014-ben 120,9 milliárd forinttal, 2015-ben 2014-hez képest 38,5 milliárd forinttal költött többet pedagógusbérre, 2016-ban pedig további 34 milliárd forinttal költ többet az állam a központi költségvetésből, mint 2015-ben. Az emelés 2017-ben sem áll meg, és összesen hozzávetőleg 50 százalékkal nőnek majd a bérek.
Nemcsak a pedagógusok, hanem a nem pedagógus végzettségű nevelést, oktatást segítő dolgozók bérrendezése is megkezdődik, ahogy államtitkár úr is utalt erre. Ők idén két alkalommal 35-35 ezer forintos pluszjuttatásban részesültek, az állami fenntartásban dolgozók, és jövőre 7 százalékos általános, mindenkit megillető és 3 százalékos munkáltatói döntésen alapuló béremelést kapnak. Ezen intézkedés nem jogszabály alapján, hanem a köznevelési kerekasztal, valamint a Nemzeti Pedagógus Kar szakmai javaslatai alapján történt, a kormányzati tárgyalások kézzelfogható eredményeként valósulhatott meg. Itt is utalnék arra, amit elmondtam kilenc hónappal ezelőtt is, hogy ezúton is bátorítanék minden szakmai és egyéb szervezetet arra, hogy vegyenek részt ebben a közös munkában.
A felsőfokú végzettséggel rendelkező bölcsődei nevelők ma már a pedagóguséletpálya-program részesei. Nekik idén januárban egy lépésben 40-60 ezer forinttal emelkedett a bérük, és mostantól a pedagógusokéval egy ütemben emelkedik.
(9.50)
Az ingyentankönyv kérdésköréről: a diákok kétharmada, minden alsó tagozatos gyermek és a szociálisan rászoruló felsősök, vagyis összesen több mint 733 ezren - 733 ezren! - ingyenesen kapták, kapják a tankönyvcsomagot szeptembertől, az idei tanévkezdéstől.
Itt is emlékeztetnék arra, hogy annak idején - és megint csak a szocialistákhoz fordulok, hiszen ők kezdeményezték a mai vitanapot - Medgyessy Péter azt is megígérte, hogy ingyenes tankönyvet biztosít. Nézzük akkor az erről szóló korabeli feljegyzéseket! Tanévkezdés után a Fidesz a közoktatásról szóló törvény módosítását kezdeményezi az általános iskolai és középiskolai tankönyvek ingyenessége érdekében. A javaslat Medgyessy Péternek a választási kampányban tett ígéretére reflektál, amely szerint személyes felelősséget vállal arra, hogy az iskola és a lakóhely közötti utazás és az étkeztetés mellett az általános iskolai tankönyveket is ingyenessé teszi - szó, szó, szó, emlékszünk rá.
Folytatva: a 2016-2017-es tanévben az 1-4. évfolyam kapta ingyenesen a tankönyveket, valamint a nemzetiségi, a gyógypedagógiai nevelésben-okta-tás-ban részesülők, és továbbra is ingyenesen kapják a normatív kedvezményre jogosultak. 2013-ban még 15 milliárd forintba került a tankönyvellátás, ebből 7,3 milliárd terhelte a családokat és 7,7 milliárd az államháztartást. 2016-ra 12,4 milliárdra csökkent a tankönyvellátás költsége, amelyből már csupán 5,1 milliárd forint terheli a családok pénztárcáját, és 7,3 milliárd pedig állami finanszírozásból történik. A tankönyvellátás költségeinek csökkentésével az elmúlt évek intézkedéseinek legnagyobb nyertesei a családok, amelyeknél több mint 2 milliárd forint maradt 2013-hoz képest, KELLO-adatok alapján. A kormány tankönyvellátási politikája a tankönyvárak két évtizedes áremelkedési tendenciáját törte meg, 2014-től folyamatosan csökkent a tankönyvek ára.
Ingyenes étkeztetés. A gyermekeknek, gondolom, ebben talán egyetértünk, csak akkor van esélyük kitörni a szegénységből, ha a szülők dolgoznak, segély helyett munkából élnek és a családok terhei csökkennek. Számunkra első a gyermek, ezért minden eszközzel segítjük a gyermekeket nevelő családok megélhetését.
Magyarország ma egy olyan egyedülálló európai ország, ahol a kisgyermekek 90 százaléka óvodáskortól naponta háromszor állami forrásból enni kap. Míg 2015-ig 92 ezer bölcsődés és óvodás gyermek kapott ingyenes ellátást, addig 2015. szeptember 1-jé-től 270 ezer. A gyermekétkeztetésre fordított összeget 2010-2015 között megdupláztuk, 29 milliárd forintról 61,08 milliárd forintra emeltük, idén pedig tovább, 71,7 milliárd forintra.
A kormány a hároméves kortól kötelező óvodáztatás bevezetésével egyidejűleg 2015. szeptember 1-jé-től lényegesen kiterjesztette az ingyenesen étkező gyermekek körét. Ingyenes étkezésre váltak jogosulttá azon egy vagy két gyermeket nevelő szülők bölcsődés vagy óvodás gyermekei, ahol a családban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a kötelező legkisebb munkabér nettó összegének 130 százalékát.
2015 szeptemberéből a bölcsődések és az óvodások 90 százaléka már ingyen étkezik; 92 ezerről 318 ezerre nőtt az ingyenesen étkező kisgyermekek száma, köztük vannak a tartósan beteg és a fogyatékos gyermekek egészséges testvérei is. Fontos, hogy egy családnak se kelljen bizonygatni a szegénységét ahhoz, hogy támogatást kapjon.
A magyar kormány elkötelezett a legrászorultabb gyermekek támogatásában. Nemcsak iskolaidőben, hanem az iskolai szünetekben is gondoskodunk a gyermekek étkeztetéséről, a nyári szociális gyermekétkeztetésre 25 százalékkal több pénzt fordítottunk 2015-ben. A tavalyi 3 milliárd forint helyett idén 5,3 milliárdot fordítunk a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek tavaszi, nyári, őszi és téli tanítási szünetekben, összesen 70 szünidei napon át történő étkeztetésére. Jövőre ez az összeg tovább nő 6,7 milliárd forintra.
Fejlesztések: idén 91,5 milliárd forinttal, jövőre pedig az eredeti célelőirányzathoz képest további 130 milliárd forinttal többet költ a magyar állam a köznevelési és oktatási intézmények infrastruktúrájának fejlesztésére. Erre majd a rendes felszólalásomban igyekszem kitérni, hogy konkrét tapasztalatokat is el tudjak mondani az önök számára. A felsőoktatás finanszírozására a 2017-es büdzsében az idei 197 milliárd forinttal szemben várhatóan mintegy 240 milliárd forint áll majd rendelkezésre. A köznevelés-közoktatás feladatainak ellátására a jövő évben mintegy 100 milliárd forinttal jut több a tervek szerint. Több mint 5 milliárd forintot fordít a kormány a tanodaprogram folytatására, amely képzett szakemberek segítségével hátrányos helyzetű gyermekeknek nyújt iskolaidő utáni többletfoglalkozást, több mint 250 tanodával.
Minden eddiginél több, 90 ezer gyermek üdülhetett az Erzsébet-táborokban; 4,4 milliárd forintos költségvetési támogatással valósultak meg a programok, jövőre pedig közel 20 százalékkal több forrást, mintegy 5,2 milliárd forint központi támogatást fordít a kormány a gyermekek táboroztatására és egyéb programok lebonyolítására.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Képviselőtársaim! Ahogy említettem, az államtitkári expozé részletgazdagon kitért rengeteg területre. Én igyekeztem néhány olyan elemet felvillantani, amelyekről egyébként kilenc hónappal ezelőtt is szó volt itt, a parlamenti patkóban, és azóta igen sokszor mindazok számára, akik figyelemmel kísérték és részt vettek ezekben a parlamenti és bizottsági vitákban.
Én abban bízom, hogy ez az újabb kezdeményezés egy évben belül másodszor nem a politikai hekkelés motivációjából született meg, hanem az együttműködés, az őszinte helyzetértékelés szempontjából. Ez néhány óra múlva ki fog derülni. Ebbéli reményemben köszönöm meg a figyelmüket, és kívánok mindenkinek eredményes munkát. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť