KUCSÁK LÁSZLÓ

Full text search

KUCSÁK LÁSZLÓ
KUCSÁK LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Érzékeltem az intést is elnök úr szavaiban, úgyhogy erre való tekintettel is igyekszem nagyon rövid lenni.
Vezérszónoki felszólalásomban több területet tudtam érinteni. Engedjék meg, hogy itt egy rendkívül fontos szakmaterületről szóljak néhány gondolatot, felidézve azt, hogy korábban szóltam a gyermekétkeztetés kiterjesztéséről, fejlesztésekről, ingyenes tankönyvellátásról, pedagógus-életpályáról és így tovább. Zárójelben, nem azért, amit Sallai Róbert Benedek kifogásolt egyébként, hogy mi csak a pénzről és a forrásokról meg az anyagiakról beszélnénk. Ez messze nem igaz. Most nem bocsátkozom bele, mert nincs jelen a teremben a képviselő úr, majd ha visszajön, akkor lesz módunk erről szót váltani, merthogy rendkívül fontosnak tartjuk a nevelés-oktatás szereplőit, így például és kiemelten az óvodai területet, ugyanis az óvodai területtel összefüggésben fontos e helyütt is elmondani, hogy a társadalmi leszakadás megakadályozásában és az iskolai sikeresség elősegítésében kiemelten fontos szerepe van a kisgyermekkori nevelés megerősítésének.
A köznevelésről szóló törvény értelmében ezért 2015 szeptemberétől az eddigi ötéves kor helyett hároméves kortól kötelező az óvodai részvétel, ezáltal elősegítve a későbbi sikeres iskolai beilleszkedést és eredményes előremenetelt, ami az iskolarendszerből történő korai távozás megelőzését is szolgálja.
Cél továbbra is a fenntarthatóság és a fejlesztés kontextusában az, hogy a gyermekek, köztük a hátrányos helyzetű gyermekek minél korábbi életkorban kapcsolódhassanak be az óvodai nevelésbe, és ezzel segítsük azt a fejlődési folyamatot, amelynek eredményeként várhatóan eredményesebbé tehető az iskolai évek megkezdése, illetve csökkenthető a későbbi iskolaelhagyók száma, illetve aránya.
Az intézkedés bevezetésével figyelemre méltó az óvodában az igazolatlan mulasztások számának csökkenése. Érdemes említést tennünk arról is, hogy a kormány támogatásával hazai forrásból, Magyarország központi költségvetésében tervezett összegben pályázati kereten belül folytatódik az óvodai kapacitásbővítési program. Ez 2015-ben, 2016-ban és 2017-ben egyaránt 2500-2500-2500 millió forint, és ezek nemcsak anyagi tételek, hanem ezek az anyagi tételek rendkívül fontos, jó ügyet szolgálnak, ezért is ajánlom tisztelt ellenzéki képviselőtársaim figyelmébe.
A növekvő igényekhez igazodva a kormány 100 milliárd forintot különített el erre a fejlesztési időszakra a bölcsődék és az óvodák kapacitásának bővítésére, új intézmények létesítésére, illetve a meglévők korszerűsítésére, valamint fontos, hogy mintegy 100 milliárd forintból 60 ezerre nő a bölcsődei férőhelyek száma 2018-ig Magyarországon. Úgy gondolom, hogy ezek mind-mind fontos tételek és fontos tényezők a nevelés-oktatás ügyével összefüggésben.
Hogy az LMP képviselője által kifogásolt dologra mégiscsak annyiban visszautaljak, hogy miért is tettünk említést képviselőtársaimmal arról, hogy a korábbi, a 2010 előtti időszakban mik történtek, hát azért, mert itt folyamatról beszélünk, és azt nem a szél fújta össze, hogy milyen helyzetet örököltünk meg mi a kormányzás tekintetében 2010-ben. Éppen ezért is fontos, ismerve Margaret Thatcher egykori gondolatát, hogy ő maga még nem látott olyan szocialista kormányt, amely nemcsak fölvette volna a hitelt, hanem vissza is fizette volna. (Kunhalmi Ágnes: Fideszes!) Valahogy mi is így érezhettük magunkat, hogy a korábbiak fölvették a hitelt, mi pedig ezeket a hiteleket kell hogy törlesszük.
Éppen ezért is indokolt szerintem az, hogy tegyünk említést olyan korábbi dolgokról, amelyek egy pici önvizsgálatra késztetik azokat a szereplőket, azokat a személyeket, akik a szocialisták padsoraiból is kezdeményezői voltak ennek a mai jelen vitanapnak. Úgyhogy a továbbiakban sem kizárt, hogy ezekkel a reflexiókkal, ezekkel a felvetésekkel a magunk részéről élni fogunk. Köszönöm szépen a figyelmet. (Szórványos taps a kormánypárti sorokból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť