SCHMUCK ERZSÉBET

Full text search

SCHMUCK ERZSÉBET
SCHMUCK ERZSÉBET (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A mai napon szavazunk arról, hogy a magyar kormány október 27-én aláír-ja-eaz öt éven keresztül, teljesen titokban, az emberek kizárásával, de multinacionális cégek bevonásával 2014 szeptemberére elkészült, Kanada-EU közötti szabadkereskedelmi egyezményt.
Az LMP álláspontja egyértelmű: az Országgyűlés és a kormány mondjon nemet a CETA-ra! Az LMP szerint a kormány nem beszélhet többet nemzeti érdekérvényesítésről és nemzeti érdekről, ha aláírja az egyezményt. Ki kell mondani: a CETA nem érdeke a magyar dolgozóknak, és nem érdeke egyetlen magyar állampolgárnak sem. A CETA csak és kizárólag a külföldi nagyvállalatok érdekeit szolgálja.
Ennek a szabadkereskedelmi egyezménynek is az a fő célja, hogy minden akadályt lebontson a profitmaximalizálás előtt. Azt pedig már megtapasztaltuk, hogy a külföldi nagyvállalatok a Magyarországon megtermelt profitot kiviszik az országból. A kormány azt állítja, hogy a CETA majd hozzájárul a magyar gazdaság növekedéséhez, de ez csak zsigeri megközelítés, semmilyen konkrét számítással ezt nem tudja alátámasztani. Nemzetközi szinten készültek független tanulmányok, de ezek az ellenkezőjét mutatják. A CETA hatására az Európai Unióban csökkenhet a GDP-növekedés, és munkahelyek szűnhetnek meg. A CETA árt a magyar vállalatoknak, különösen a kis- és középvállalkozásoknak, mert nagyobb versenyhátrányba kerülnek a saját országukban. A Fidesz-kormány már mindent megtett eddig ezért, hiszen a külföldi nagyvállalatokkal kötött stratégiai partnerségek, a támogatások elosztása és a szakképzés átalakítása sem a kis- és középvállalkozásokat szolgálta. A CETA támogatásával, ki kell mondani, a kormány az utolsó szöget is beveri a magyar kis- és középvállalkozások koporsójába.
A CETA árt a magyar dolgozóknak. Azzal, hogy az egyezmény gazdasági szinten teljesen kiszolgáltatottá teszi az országot, nem lesz esély kilépni a lefelé tartó bérversenyből. A CETA elfogadása után tovább fogja erősíteni a társadalom szétszakítását, növelni fogja a dolgozói szegénységet, és a mostaninál magasabb szintre emeli a kivándorlást. A CETA árt a magyar embernek. Hiszen ahhoz vezet, hogy megszűnjön Magyarország GMO-mentessége, ezáltal szabad utat enged annak, hogy bármelyik magyar család asztalára rossz minőségű, egészségtelen élelmiszer kerüljön. Veszélyezteti az élelmiszer-biztonságot és a környezetvédelmi normákat, fittyet hány az Európai Unió egyik fő alapelvére: az elővigyázatosság elvére.
A CETA elfogadásával a magyar kormány végső soron lemond a nemzeti önrendelkezésről is. A Kanada-EU aláírásra váró egyezmény tartalmazza az antidemokratikus befektető-állam vitarendezési mechanizmust, kicsit átalakított formában, az úgynevezett befektetési bírósági rendszert. Ezzel tovább perelhetők lesznek a kormányok, ha a befektető úgy véli, hogy a jövőbeni profitját bizonyos egészségvédelmi vagy környezetvédelmi szabályok veszélyeztetik. Bár szerepel a CETA-ban a kormányok szabályozáshoz való joga, de ez rosszul definiált és szabadon értelmezhető az egyezményben. Szélesre tárja a kaput az indokolatlan pereskedés előtt „a befektetők jogos elvárása” fogalmának bevezetésével, ráadásul a döntőbírák nem az esetektől függetlenül fizetett állandó bírák lesznek. A jogászok arra is felhívták a figyelmet, hogy a befektetési bírósági rendszer az európai és a hazai joggal is ellentétes. Jogellenes, mivel diszkriminatívan különleges jogokat ad a Kanadában bejegyzett cégeknek az európai uniós cégekkel szemben, és kivezeti a bírósági eljárásokat az európai jogrendszerből, ezzel magasabb joghatóságot adva a döntőbíróknak az Európai Bíróságnál. Ennek értelmében a külföldi nagyvállalatok antidemokratikus bíróságokon kényszeríthetik majd rá az akaratukat a magyar államra. A magyar kormány, ha aláírja az egyezményt, akkor lemond arról, hogy megvédje a magyar embereket és a magyar kis- és középvállalkozásokat a külföldi nagyvállalatokkal szemben. A kormány most tehet az önrendelkezésért, a magyar emberek jobb létéért. Elvárjuk, hogy mondjon nemet a CETA-ra. Köszönöm a figyelmet. (Közbeszólás az LMP és a Jobbik soraiból: Úgy van! - Taps az LMP és a Jobbik soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť