SZÁVAY ISTVÁN

Full text search

SZÁVAY ISTVÁN
SZÁVAY ISTVÁN (Jobbik), a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A Jobbik képviselőcsoportja most már negyedik alkalommal hozza a Ház elé ezt a javaslatát, amely arról szól, hogy könnyítsük meg a tartósan külföldön élő, de magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgároknak a választásokon való részvételének a lehetőségét; magyarán azt, hogy az ő számukra csak az a lehetőség van nyitva, hogy személyesen a nagykövetségeken adhatják le a voksukat. Több százezer emberről beszélünk, a legpesszimistább becslések szerint most már az egymilliót is eléri azoknak a száma, akik az elmúlt évek kormányainak tevékenysége és gazdaságpolitikája miatt most már máshol keresik az életet, a megélhetést.
(Hiszékeny Dezső helyét a jegyzői székben
Hegedűs Lorántné foglalja el.)
Ezek az emberek csak személyesen a nagykövetségeken tudnak szavazni, amely szavazáson való részvétel sokuk esetében nagyobb országokban több száz, de akár ezer kilométeres utazást jelenthet, ezzel együtt munkaidő-kiesést, szabadnapot, költségeket, és ha még nincsen szerencséjük, akkor mindezek felett még több órát sorba is állhatnak, hogy a szavazáson részt tudjanak venni.
Hogy ez mennyire riasztó a számukra, azt pontosan jelzik a mostani népszavazásnak az adatai. A mostani népszavazáson, az október 2-ai referendumon ebből a több százezer, közel millió magyarból mindösszesen 10 ezren vettek csupán részt. Én azt hiszem, hogy lényegesen könnyebb dolgunk lett volna itt az eredményességi vitákban, hogyha ezeket az embereket önök már most engedték volna szavazni, hogyha ezek az emberek már most is levélben tudtak volna szavazni.
Mint ahogy levélben tudnak egyébként szavazni könnyen és egyszerűen külhoni magyar honfitársaink is. Közülük akár azok a külhoni magyar honfitársaink is egyébként, akik egy albérletben laknak vagy egy munkahelyen dolgoznak a világ valamely pontján egy magyarországi magyarral. Nekik nem kell több száz és több ezer kilométert utazni, nekik nem kell szabadnapot kivenni, erre pénzt költeni és sorba állni, hanem ők a világ bármely pontjára ezt a szavazási levélcsomagot postán megkaphatták, és ezt postán könnyedén vissza is küldhették volna.
Természetesen nem azt kívánjuk mondani, hogy gondoljuk újra a külhoni magyarok levélszavazását, bár egyébként szólnának emellett érvek, akár emellett is szólhatnának érvek, hiszen nem látjuk biztosítottnak azt, hogy a rendszer ki tudná szűrni halott embereknek a szavazását. Ez jól megmutatkozott egyébként, az, hogy halott emberek számára is a levélcsomagot kiküldjék, ma ugyanis az van az önök által egypártian meghozott választási eljárásról szóló törvényben, hogy aki egyszer beregisztrál, az tíz éven keresztül kapja a levélcsomagját, ha kéri, ha nem, amennyiben a család az elhunytát nem jelentette be.
Ezt sokkal nagyobb problémának látjuk, hogy a magyar állam nem tudja azt, hogy egy választásra jogosult állampolgár él-e még egyáltalán. Sokkal nagyobb problémának látjuk, mint amit Répássy Róbert elmondott az Igazságügyi bizottság ülésén, ahol többek között azzal az érvvel utasította vissza a Jobbiknak a javaslatát, hogy de hát amennyiben megadnánk ezt a lehetőséget egy magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgárnak, akkor nem tudnánk, hogy ő valójában a szavazás napján hol tartózkodik.
Én azt gondolom, hogy ebből a szempontból teljesen irreleváns ez a kérdés, a Jobbik javaslata - szeretném felhívni a figyelmet, mielőtt ismét kiforgatnák - arról szól, hogy csak külföldi lakcímre, csak arra a lakcímre lehessen ezt a levélcsomagot kérni, ahol az illető tartózkodik. Természetesen szó nincsen arról, hogy mi Magyarországon, magyarországi lakcímekre ezt a lehetőséget megadnánk.
A Magyar Állandó Értekezlet tavaly és tavalyelőtt kormánypárti képviselők és a kormány támogatásával elfogadta azt a határozatot, amely kimondja, hogy biztosítani kell a választójog megkönnyítését, önök ezt eddig mégsem tették meg. Most már negyedik alkalommal söpörték le az ezzel kapcsolatos javaslatainkat, elképesztő színvonaltalan és demagóg érvekkel az Igazságügyi bizottság ülésén, ahol egyébként azt is megtudhattuk az itt jelen lévő Rubovszky képviselőtársamnak egy egyébként oda túlzottan nem illő elszólásából, hogy azért nem csináltak önök hat éven keresztül semmit a szlovák állampolgársági törvény megváltoztatása érdekében, mert az nem magyarellenes. Gondolom, nagyon megdicsérték a KDNP-ben képviselőtársamat ezért a mondatáért.
Répássy képviselő úr pedig azzal az egészen elképesztő érvvel jött elő, hogy ha magyarok, a külföldön élő magyarok szeretnének levélben szavazni, akkor szüntessék meg a magyarországi lakcímüket, vágják el még ezt a lehetőséget, még ezt a kapcsot is Magyarországtól. Elég felháborítónak tartom, hogy önök erre szeretnék ezeket az embereket biztatni. Ezeket az embereket inkább minél több szálon kellene kötni Magyarországhoz, ezek az emberek hazautalásaikon keresztül hozzájárulnak az itthon maradt családtagjaik megélhetéséhez.
A magyar államnak, a magyar kormánynak és a magyar parlamentnek, a magyar parlamenti pártoknak azon kellene dolgozni, hogy minél több kötelék ezeknek az embereknek Magyarország felé megmaradjon, hogy ezek az emberek haza tudjanak térni. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Ennek is egy fontos lehetősége lehet, hogy számukra biztosítsuk a választáson való részvételt, a Magyarország ügyeibe való beleszólás lehetőségét.
Kérem, támogassák javaslatunkat. Köszönöm. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť