DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Nem tudom, hogy önök észrevették-e vagy sem, hogy több pénzre van szükség az egészségügyben, de ha észre is vették, ez ügyben nem léptek semmi különösebbet.
Tehát önöknél teljesen indifferens, hogy látják-e, hogy több forrásra van szükség, vagy nem látják, hogy több forrásra van szükség (Gőgös Zoltán: Ti nem is látjátok!), így is, úgy is kivonják, így is, úgy is átterhelik a költségeket. (Tukacs István: Nem mi vagyunk kormányon!) Hiszen az Egészségbiztosítási Alap összegét is önök csökkentették 1700 milliárdról 1500 milliárd forintra. És mindemellett tették ezt úgy, hogy közben az egészségügyi intézmények működési költségeinek jó részét áthárították az önkormányzatokra, úgy, hogy annak a fedezetét nem biztosították, ennek következtében az önkormányzatok hitelt vettek fel, az önkormányzatok kötvényeket bocsátottak ki, és abból tudták ideig-óráig fedezni a kórház működőképességét.
Ha ez pusztán, ha ez mindösszesen az önök egészségügyi kormányzatán múlt volna és nem az önkormányzatok lelkiismeretességén, hogy valamilyen módon összességében 1200 milliárd forintnyi hitelt vettek fel vagy kötvényt bocsátottak ki, ha ezt nem tették volna meg, akkor már lehet, hogy 2008-ra teljes mértékben összeomlott volna a rendszer, mert 2010 után indult el az a korszak, az az időszak, amikortól kerülhettek valóban többletforrások az egészségügybe.
Az önök által 1500 milliárd alá csökkentett egészségbiztosítási kasszában jövőre már több mint 2000 milliárd forint lesz. Az európai uniós fejlesztések felpörögtek, és elkezdődött az egészségügyben egy olyan fejlesztési időszak, amelyre ön se nagyon tud példát mondani, hogy mikor volt korábban ilyen. (Gőgös Zoltán: Arról ki döntött még, államtitkár úr?) Lecserélésre kerültek olyan műszerek, amelyeket magam is láttam több kórházban, amelyek 30-40 évesek voltak. Tehát már 10-20 vagy 30 éve le kellett volna azokat cserélni, de ezek nem történtek meg.
Ilyen feladatok, ilyen korszerűsítések húzódtak az önök teljes korszaka alatt, amíg önök csak vizitdíjról beszéltek meg kórházi napidíjról beszéltek, meg kórházi széfekről beszéltek, és átjátszották az egészségügyi kasszát, az egészségügyi területet az SZDSZ számára, pontosan azért, hogy ha már olyan mértékben csökken az ellátás színvonala, hogy csak a privatizációban tudnak majd reménykedni (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), akkor majd magánosítják ezt az egész kasszát.
Ezért rohasztották le, hogy privatizálni tudják. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť