IKOTITY ISTVÁN

Full text search

IKOTITY ISTVÁN
IKOTITY ISTVÁN (LMP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Napirend utáni felszólalásban az ADHD-érintett fiatalok problémájára szeretném felhívni a figyelmet. Az ADHD, vagyis a figyelemzavaros hiperaktivitás a becslések szerint húszból egy gyermeket és serdülőt érint egész Európában, de a tünetek félreértése miatt sok esetben nem is kerül diagnosztizálásra a rendellenesség, és így egyáltalán nem is kezelik azt.
Nem túlzás azt állítani, hogy a figyelemzavaros hiperaktivitás az egyik leginkább félreértett és visszautasított mentális egészségi rendellenesség. Az időben nem felismert vagy az egyáltalán nem kezelt ADHD komoly kihatással lehet az érintettek felnőtt-korára is. A folyamatos tanulási nehézségek, akár iskolaváltások előrevetítik a sikertelen munkaerőpiaci karriert, a későbbi álláskeresési és munkahelyi kudarcokat. Előrevetítik a magánéleti problémákat. Beszélnünk kell a fiatalkorúakkal kapcsolatos kriminális következményekről is. Nem ritka, hogy a keze-letlen betegség miatt a fiatalok később egyáltalán nem tudnak beilleszkedni a társadalomba, tartós támogatásra szorulnak.
Mindez nemcsak az egyének, hanem az egész társadalom számára is komoly kudarcokkal és akár milliárdokban mérhető kiadásokkal is járhat. Az ADHD-val foglalkozó magyarországi alapítvány számítása szerint ezek a költségek éves szinten a 33 milliárd forintot is meghaladják. Mindez megelőzhető, ha mielőbb felismerik a rendellenességeket, és mielőbb megfelelő kezelést kapnak az érintettek. Komplex pedagógiai, gyógypedagógiai, orvosi ellátásra és szociális segítségnyújtásra lenne szükség. Nem elég az ADHD-s gyerekekkel foglalkozni, az egész családjuk számára kell megoldásokat kínálni, hiszen például a gyermek beiskoláztatása, terápiára kísérése komoly nehézséget jelent.
A szakemberek, civilek régóta kopogtatnak a kormányzatok ajtaján, hogy előrelépés történjen a figyelemzavaros hiperaktivitással érintett fiatalok ügyében. Eddig sajnos kevés kézzelfogható eredmény született, a kormányok nem foglalkoznak a problémával olyan mértékben, ahogy ezt komolyan kellene venni. A javaslatok a pedagógus- és szakember-képzés megújításából kiindulva, az oktatás és azon belül a speciális nevelés finanszírozásán át egészen a szociális intézményrendszer együttműködéséig széles beavatkozási területeket fognak át.
Tisztelt Ház! Az ADHD-érintett gyermekek problémájának mielőbbi felismerése és a hatékony komplex kezelés folyamatos biztosítása mindannyiunk érdeke. Talán ma már eljutottunk odáig, hogy a kormány is úgy gondolja, bizonyos mértékben meg kell újítani a magyar iskolarendszert. A magyar oktatás megújításának az is fokmérője, hogy a speciális nevelési igényű gyerekeket hogyan kezeli, mennyire teremt esélyt és lehetőséget az ő számukra is. Az LMP reméli, hogy a hatalmi és politikai érdekeket sem mellőző kormányzati átalakítások mielőbb figyelemmel lesznek azokra is, akiknek a legnagyobb segítségre van szükségük. A napi oktatáspolitikai ügyek a KLIK megszűnéséről, átalakításáról, a pedagógusok és diákok terheinek csökkentéséről vagy éppen a tanfelügyeleti-minősítési rendszer megváltozásáról szólnak.
Az oktatási rendszerünk működési válságát mielőbb kezelni kell, de a beavatkozás nem állhat meg itt. Egészen mélyreható átalakításokra van szükség ahhoz, hogy a magyar oktatás valóban befogadja az ADHD-s gyerekeket is, és a társadalmi felemelkedés lehetőségét az ő számukra is biztosítsa. Köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť