SCHMUCK ERZSÉBET

Full text search

SCHMUCK ERZSÉBET
SCHMUCK ERZSÉBET (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Egy hete az Orczy-parkban ismét felbőgtek a motoros fűrészek, annak ellenére, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem főtitkára társadalmi egyeztetést ígért, amelynek az időpontját már ki is tűzték.
A fák tömeges pusztítása mára az Orbán-kormány jelképévé vált. Friss adatok szerint az elmúlt öt évben 15 ezer fát vágtak ki Budapesten. Igaz, közben mintegy 40 ezret el is ültettek, ám a fairtás többnyire a belső, frekventált kerületekben történik, míg a fák többségét Csepelen, Rákospalotán, Pestlőrincen ültetik. Debrecen, Miskolc, Balatonföldvár, Budapesten a Kossuth tér, a József nádor tér, az Orczy-kert, a Városliget és majd a Római-part azt mutatják, hogy a magamutogató nagyberuházások vagy az üzleti érdekek mindig előrébbvalók, mint az élet és a helyiek életminősége. Pedig az állam igen sokat tehetne azért, hogy biztosítsa a város lakosságának is az Alaptörvényben garantált egészséges környezethez való jogot. A fairtási mánia már a jövő nemzedékek érdekeit képviselő ombudsmanhelyettesnek is feltűnt, és javaslatokat is tett annak megállítására.
Ennek okán kérdezem államtitkár úrtól, hogy újraalkotják-e a közterületi fákkal kapcsolatos szabályozást. Rögzítik-e a fák ökológiai értékét jogszabályban? Előírnak-e kötelező faegészségügyi vizsgálatokat, hogy egyetlen egészséges fát se vágjanak ki azt hazudva, hogy beteg? Bevezetnek-e érdemi szankciókat a fakivágási korlátozásra? Megerősítik-e a szétvert környezetvédelmi intézményrendszert? Ki-zár-ják-e annak lehetőségét, hogy a fakivágásokat a fellebbezések elbírálása előtt megkezdjék? Módosítják-e mindezek érdekében a kiemelt beruházási törvényt?
Államtitkár úr, elég, ha igennel és nemmel válaszol. Köszönöm a válaszát. (Taps az LMP és az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť