SZÁVAY ISTVÁN

Full text search

SZÁVAY ISTVÁN
SZÁVAY ISTVÁN (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Szülővárosomban, Soltvadkerten és környékén, de az egri és más borvidékeken is nagy felháborodást okoztak az AKG-pályázatok idei eredményei. Olyan gazdák százai veszítették el ezt a fajta támogatást, akik 10-12 éve vállalnak többletkötelezettségeket környezetük állapotának megőrzése érdekében, joggal számítottak tehát idén is erre a fajta támogatásra.
Az érintettek elmondása szerint ugyanis a támogatás pontozási rendszerét a Fidesz az utolsó pillanatban átalakította, így a korábbiakhoz képest jelentősen felemelték a nyertes szántóföldi pályázók arányát, hektáronként mintegy 200 ezer forinthoz juttatva őket.
(13.20)
E döntés elkeserítette és egy Lázár János miniszter úrnak címzett levél megírására sarkallta a 90 százalékos elutasítási arányt elszenvedő soltvad-ker-tieket. Font Sándor, a térség fideszes országgyűlési képviselője még a parlament Mezőgazdasági bizottságának elnökeként sem volt képes megakadályozni e támogatások eltérítését, pedig e döntés helyi családok százainak megélhetését sodorja veszélybe. Nemcsak a sajtó, hanem a gazdák közül is sokan sejtik e lépés mögött a földmutyik során felhizlalt fideszes agrárbárók újabb tízmilliókkal való kitömését.
Lázár János május 23-án azt mondta a parlamentben, hogy a pórul járt állattartóknak 25 milliárd - merthogy róluk is van szó egyébként -, míg a zöldség- és gyümölcstermesztőknek 15 milliárd forintos összegben fognak új pályázati keretet nyitni. Miközben az ügyben egyébként még semmilyen érdemi előrelépés nem történt, államtitkár úr, az már most világos, hogy ez a pénz nyilván nem lesz elegendő, nem fogja fedezni az igényeket, hiszen az eredeti uniós keret 176 milliárd forintos volt, és annak 80 százalékát korábban a gyümölcs- és szőlőtermesztők nyerték el, nem pedig a szántófölddel rendelkezők.
A fentiek alapján kérdezem államtitkár urat, hogy miért támogatja a Fidesz megint a gazdák helyett az oligarchákat. Hány pályázónak lesz elegendő a 15 és 25 milliárd forint? Várható-e további keretek megnyitása annak érdekében, hogy az összes Soltvadkerten és környékén, valamint az ország más területein gazdálkodó család megkaphassa a tőlük elvett AKG-támogatást? S végül konkrétan: mikorra várható, hogy pénzükhöz juthatnak a gazdák? Köszönöm szépen, várom válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť