DR. CZOMBA SÁNDOR

Full text search

DR. CZOMBA SÁNDOR
DR. CZOMBA SÁNDOR (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A foglalkoztatási alappal kapcsolatban hangoztak el itt kérdések. Abban talán mindannyian egyetértünk, hogy a közfoglalkoztatást ott, akkor és addig kell fenntartani, ahol és ameddig ez szükségeltetik.
Nem tudom, mi lett volna, hogyha a következő évi költségvetés a konvergenciaprogramnak megfelelően nem… az idei évben 340 milliárd volt, a jövő évben 400 milliárd forintot tervezett volna, most a tervezetthez képest 325 milliárd forint a tényleges, akkor nem tudom, mi lett volna. Ez a nyuszi esete, hogy ha van rajta sapka, ha nincs rajta sapka, akkor mit mondtak volna. Én azt gondolom, hogy ez az első tételes mondat a legfontosabb ebben az ügyben, és személy szerint én, mint olyan, aki egyébként egy meglehetősen hátrányos helyzetű térségből jövök, azt gondolom, hogy a közfoglalkoztatás elérte azt a szintet, ahol azokat az embereket, akik tudnak, akarnak és képesek dolgozni, meg tudjuk szólítani. Hogy tudunk-e értelmes munkát mindenkinek adni a közfoglalkoztatás keretében, az egy feladat, a következő időszakban is egy fontos feladat mindannyiunk számára.
Azt is felvetem, hogy nem feltétlenül szükséges mindenkit a közfoglalkoztatásba betenni, aki jelen pillanatban ott van, mondjuk, diplomával, megfelelő végzettséggel, 25 év alattiak, és még egy fontos helyzetet mondok: a 16 éves korosztály esetében különösen indokolt esetben lehetséges vagy célszerű szerintem a közfoglalkoztatást mint utolsó eszközt ebben az ügyben használni. De hogy szükség van rá, az egyértelmű.
Azt gondolom, az is egy lényeges kérdés, hogy a versenyszférába való kilépést támogassuk. Szeretném felhívni a figyelmet, hogy az elhelyezkedési támogatás, amit most fogadtunk el nemrégiben, erről szól. 22 800 forintot kap nettóban az a közfoglalkoztatott, aki egyébként hajlandó kilépni.
Az összegekkel kapcsolatban csak annyit, hogy ne a 325 milliárdot hasonlítsák össze a 16 milliárddal, ami az NFA során van, hanem az a 74 milliárd forint is ezeket a célokat szolgálja, ami júniusi előfinanszírozás egyébként, sőt az a 20 milliárd is, ami a szakképzés. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Tehát magyarul: 110 milliárd forint áll csak az NFA-ban rendelkezésre a következő évben munkahelyek teremtésére. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť