SZABÓ LÁSZLÓ

Full text search

SZABÓ LÁSZLÓ
SZABÓ LÁSZLÓ külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. A képviselő úrnak egy tárgybeli tévedésével kapcsolatban szeretném itt felemelni a szavam. Az Eximbank különböző finanszírozási gyakorlatára tett megjegy-zéseknél szeretnék egy kis zavart tisztába tenni.
Az Eximbank piaci források bevonása mellett tud piaci árazással hiteleket kihelyezni, tehát itt világ-piacról szereznek be tőkét, és teljesen piaci, kom-mer-ciális keretek között tud hitelt adni, valóban mindenféle párthoz, névhez, gazdasági csoportokhoz való tartozás nélkül, gyakorlatilag üzleti politikai alapon.
Az Exim azokkal a tételekkel, amelyek most a költségvetésben szerepelnek, a magyar kis- és középvállalkozókat segíti, és itt olyan kamatkiegyenlítési gyakorlatokat tesznek, amivel a magyar kis- és középvállalkozók sikeres exportját teszik lehetővé, és a két aktivitást nem kell összekeverni, két teljesen különböző tevékenységről van szó.
2016 első negyedévében a kis- és középvállalkozók aránya a teljes ügyfélkörben 84 százalékot is meg-haladt már az Exim portfóliójában. Gyakorlatilag 670 céget segítettek már csak idén. A refinanszírozott hitelállománya a banknak 530 milliárd forintot is meghaladta már, ami azt mutatja, hogy a közvetlen finanszírozással együttműködő partnerekkel, illetve a bankokkal való refinanszírozáson keresztül egyre nő a kis- és középvállalkozások száma, akiket az Exim sikeresen finanszíroz. És én úgy érzem, hogy azok a számok, amelyek a 2015. évben is gyakorlatilag minden rekordot megdöntöttek, magukért beszélnek, 90 milliárd euró fölötti export és 8,1 milliárdos külkereskedelmi többlet, ez szerintem önmagában nagy sikernek nyilvánítható.
Még egyszer: az a dolog, amit ön kritizál, az a fajta finanszírozás, ami itt az országon belül kereskedelmi alapon megy, ezeket a piaci források bevonásával végzi az Eximbank. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť