SALLAI R. BENEDEK

Full text search

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Gyakorlatilag arról van szó, hogy mint az valószínűleg a miniszter úr számára is ismert, 771 milliárd 580 millió forint az az összeg, amit agrártámogatásként 2015-ben a magyar állam kifizetett. Ennek 78,75 százaléka, vagyis több mint 607 milliárd forint uniós forrásból volt, és a maradékot adta hozzá a magyar önrész.
És nyilvánvalóan ennek a támogatásnak az alapvető célja az agrárium helyzetének a javítása, a vidék népességmegtartó erejének az erősítése és annak a lehetőségének a megteremtése, hogy az a négy magyarországi régió, amely az egy főre eső GDP tekintetében az európai uniós statisztikák alapján a végén kullog, valahogy fel tudjon zárkózni. És alapvetően ez a támogatás az, ami engem a leginkább érdekel, hiszen a miniszter úr jelentette be megközelítőleg egy évvel ezelőtt, bocsánat, lehet, hogy már másfél évvel ezelőtt, hogy a progresszív rendszer bevezetésével a nagyoktól szeretnének elvonni támogatásokat, és szeretnék azt, hogy a kicsik helyzete javuljon. Nos, ennek az eredményét ismerhettük meg a 2015. évre, amiből megtudtuk, hogy továbbra is az a helyzet, hogy 2015-ben a felső 10 százalék kapta meg a támogatások 76 százalékát, és a támogatások 12 százaléka fölött osztozott a pályázók 80 százaléka. És ez azt jelenti, hogy továbbra is nagyon-nagyon kevés pályázóhoz jut el nagyon-nagyon sok forrás.
(13.50)
Az önök átalakításának eredményeként Leisztinger Tamás vezeti most a listákat 4,8 milliárd forinttal, mint a legtöbb támogatást kapó. Ebből 1,2 milliárd az, ami tisztán területalapú támogatás. A második Csányi Sándor 4,4 milliárd forinttal, amiből több mint 1 milliárd az, ami tisztán területalapú. Ezt követően sorakozik Simicska és Nyerges vállalkozási érdekeltsége, a Bódi család, Mádl Istvánék családja, a Hódmezőgazda és Mészáros Lőrinc is.
A helyzet nyilván a politikai viszonyokra nagyon picit rámutat, hiszen az látható, hogy Simicska Lajos 30 százalékkal kevesebb, Mészáros Lőrinc viszont 65 százalékkal több támogatást kapott, mint az előző évben. Az a kérdésem, hogy ön szerint mennyire normális az, hogy Magyarországon az agrártámogatásokat milliárdosoknak adjuk. Mennyire normális az, hogy azok a források, amiket a vidék felzárkóztatására kell szánni, milliárdosokhoz jutnak, és nem pedig a kis- és közepes gazdálkodókhoz? Erre várnám válaszát. Köszönöm szépen. (Taps az LMP padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť