DR. NAGY ISTVÁN

Full text search

DR. NAGY ISTVÁN
DR. NAGY ISTVÁN földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársam! Az a helyzet, hogy a magyar kormány figyel a magyar gazdák szavára, meghallja az ő hangjukat, ezért nem kell a Kossuth térre följönniük, hogy elmondják, hiszen nap mint nap kapcsolatban vagyunk a gazdákkal, értjük és átérezzük az ő nehézségeiket, és megoldásokat keresünk arra, hogy minden törvényes eszközzel és lehetőséggel próbáljuk segíteni az ő munkájukat.
S engedje meg, hogy itt határozottan vissza is utasítsam mind a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát, mind a Magoszt ért vádjait, hiszen ezek olyan szakmai szervezetek, amelyek kiválóan végzik a munkájukat. (Novák Előd közbeszól.) Ugyanakkor hadd köszönjem meg azt a kérdését, hogy végre nem legendákat kérdez, hanem a magyar mezőgazdaság valós helyzetéről kell beszéljünk és beszélhetünk az elkövetkező időszakban.
A Földművelésügyi Minisztérium a rendelkezésre álló valamennyi eszközzel igyekszik enyhíteni a sertéshús, a tej és tejtermék, valamint a zöldség-gyümölcs piacán hónapok óta tapasztalható zavarokat. Az intézkedések egyrészt támogatási, másrészt ellenőrzési és szabályozási oldalról keresik a megoldást az erős importnyomás, a feketegazdaság, valamint a likviditási problémák kezelésére.
Tájékoztatom a képviselő urat, hogy az Európai Unió jogszabályai szerint érvényben lévő támogatási formák és jogcímek Magyarországon minden termelő számára elérhetőek. Az árletörő hatású, áfacsalással érintett vagy a termelés volumenéből adódóan jóval alacsonyabb áron előállított importtermékek visszaszorítása érdekében tehető kormányzati intézkedésekkel kapcsolatban számos egyeztetés zajlott az elmúlt hetekben az ágazati, a kiskereskedelmi, valamint a kormányzati oldal részvételével. A tejtermelők nehézségeit a 2015. évi 49,6 milliárd forint után 2016-ban 63,5 milliárd forint támogatás biztosításával igyekszik enyhíteni a Földművelésügyi Minisztérium. A tárca tárgyalásokat folytat továbbá a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával, a termelőkkel és több élelmiszer-kereskedelmi vállalattal az almapiacon található értékesítési problémák megoldási lehetőségeiről, valamint a hazai termékek forgalmazásának előmozdítása és népszerűsítése érdekében.
A kiskereskedelmi láncok kormányzati eszközökkel való korlátozása az importtermékek forgalmazásában és akciózásában a vonatkozó uniós alapelvek, az egységes európai belső piac tiszteletben tartása mellett közvetlenül nem lehetséges, ugyanakkor a már meghozott intézkedések világosan mutatják elkötelezettségünket a hazai előállítású termékek iránt. Az egyes alapvető élelmiszerek áfacsökkentése elősegíti az érintett ágazatok fehéredését, a munkahelyek megóvását a vidéki területeken és a munkaintenzív ágazatokban, emellett hozzájárul a lakosság megélhetési terheinek csökkentéséhez. Az intézkedések révén egyenlő versenyfeltételek alakulhatnak ki az érintett termékek piacán.
A kormány munkájában továbbra is kiemelt jelentőséggel bír a feketegazdaság elleni küzdelem. Ezt jól mutatják az elmúlt évek intézkedései, az EKÁER rendszer bevezetése, az online pénztárgépek működése vagy éppen a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közötti szoros együttműködésben, kiemelt intenzitással zajló ellenőrzések.
A piaci zavarok akut kezelésén túlmenően a kormány prioritásként kezeli a feldolgozóipar fejlesztéséhez szükséges forrásbiztosítást, egyúttal vizsgálja a hazai nagyvállalatok támogatásának lehetőségeit. A megtett hazai intézkedések mellett az ágazatokat sújtó válsághelyzetek kezelését célzó uniós tárgyalásokon Magyarország a gyors és hatékony segítségnyújtás mellett foglalt állást. A termelők likviditási problémáinak enyhítésére kedvező pénzügyi eszközök is rövidesen rendelkezésre állnak majd. Kérem, képviselőtársam, válaszom elfogadását. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť