FARKAS GERGELY

Full text search

FARKAS GERGELY
FARKAS GERGELY (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Tavaly novemberben Deutsch Tamás, a digitális jólétért felelős miniszteri biztos ez év januárjára ígérte a „Digitális jólét” alapcsomagját, vagyis a legkedvezőbb díjú internetcsomag elindítását. Januárban már márciusi adat állt ennek lehetőségére, és mint láthatjuk, ebből sem lett semmi. Március közepén pedig immáron májusra módosította az eredetileg tavaly novemberre tervezett internetcsomag startját, úgy tűnik azonban, hogy ez sem lesz tartható. Idestova fél év csúszás-ról van szó, ennek oka pedig érthetetlen. Deutsch Tamás vagy alkalmatlan a kijelölt feladatának elvégzésére, vagy a kormányt valójában nem is érdekli a digitális jólét. Pedig nem kérdés, hogy az olcsó internet-hozzáférés olyan alapvetés, amellyel már így is régóta adós a kormány, hiszen a XXI. századi kihívások közepette elengedhetetlen eszközről van szó.
Mint ismert, a Jobbik három éve kezdeményezi, hogy mindenki számára biztosítva legyen az ingyenes internet-hozzáférés egy korlátozott alapcsomag formájában. Ez egyfajta alapjog kellene hogy legyen, hiszen az internet mára már nem luxuscikk, hanem mindennapos használati eszköz, a legtöbb embernek szinte már a mindennapi megélhetés része, valamint az információhoz való hozzáférés fő kelléke.
Ráadásul a Jobbik javaslata összhangban van az uniós célkitűzéssel, amely előírja, hogy 2020-ra minden uniós állampolgár férhessen hozzá legalább 30 megabites sávszélességet biztosító, nagy sebességű internetkapcsolathoz.
Mindezek mellett szembe kell nézni a digitális analfabetizmus tényével is, amely a PISA-fel-mé-ré-sek-ből is egyértelműen súlyos problémaként jelentkezik.
(13.00)
Egyes becslések szerint ma Magyarországon legalább kétmillió olyan ember van, aki nem használja az internetet. Minden bizonnyal ez azért van, mert nincsen rá lehetőségük, vagy épp a digitális analfabetizmus folytán alakul ez ki. Mindenesetre egy XXI. századi kormánynak ezzel a problémával szembe kell néznie.
Tisztelt Államtitkár Úr! Mindezek alapján kérdezem, mi lesz az ígért „Digitális jólét” alapcsomaggal. Mi az oka a késésnek? Rendelkezésre áll-e és milyen mértékben a hálózatfejlesztési beruházások kapcsán esedékes kiépítési költségek összege? Képes-e eleget tenni a kormány 2020-ig az említett uniós célkitűzésnek? Várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť