CSERESNYÉS PÉTER

Full text search

CSERESNYÉS PÉTER
CSERESNYÉS PÉTER nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársam! Tisztelt Képviselő Úr! Persze sosem lehet kihagyni azt, hogy milyen alapokra kellett építkezni, mert az önök többé soha nem kívánt nyolc éve után 2010 után a legfontosabb cél a foglalkoztatási arány és a munkaerőpiaci részvétel növelése volt.
Az ennek érdekében végrehajtott munkaerőpiaci reformok rendkívül sikeresen ösztönözték mindkét mutató javulását, a foglalkoztatási arány 13,4 százalékponttal, az aktivitási ráta 9,3 százalékponttal nőtt 2010 óta, amely dinamika tekintetében azt mutatja, hogy Magyarország az EU tagállamai között az első helyen áll. A foglalkoztatottak száma 2010 első negyedévéhez képest mintegy 700 ezer fővel növekedett.
A magas hozzáadott értéket előállító munkaerő foglalkoztatása meghaladja az európai uniós átlagot, így a foglalkoztatás bővítése részben a képzetlen, alacsonyabb hozzáadott értéket előállítani képes munkaerő nagyobb fokú bevonásával valósult meg. A növekvő munkaerőpiaci részvétel így értelemszerűen mérséklően hatott a termelékenység alakulására.
A nők gazdasági aktivitása az Európai Unió valamennyi tagállamában elmarad a férfiakétól, és ez érvényes a szülőkorban lévő nőkre is. Magyarországon a különbség 13,3 százalékpont, ami az írországival egyezik meg, de ennél jóval nagyobb különbségek is előfordulnak más országokban, Európa más országaiban.
Az előbb ismertetett kedvező feltételek mellett a bérmegállapodás és a kormány egyéb lépései lehetővé teszik, és azok a programok, például az Irinyi-terv, az Ipar 4.0, hogy a magyar gazdaság új, gyorsabb növekedési fokozatba kapcsolhasson, és természetesen ez azzal jár, hogy növelni tudja a termelékenységét is. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť