BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ

Full text search

BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ
BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ (MSZP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! A Magyar Szocialista Párt 2002 után fokozatosan terjesztette ki a rászoruló gyermekek étkeztetéséről szóló programot. Ennek részeként a bölcsődékben, óvodákban és az iskolákban is egyre nagyobb kedvezményben részesültek a szegénységben élő gyerekek. A Szocialista Párt évek óta mondja, hogy ha Magyarország jobban teljesít, akkor miért nem adnak többet azoknak is, akiknek semmijük nincs vagy nagyon kevés jövedelmük van.
A kormány, miközben kitömte a családtagjaiknak, a haveroknak a zsebét, fokozatosan csökkentette a szociális kiadásokat. Ezt ma már az Unió statisztikai hivatala is nyilvánosságra hozta. A kormány hátba döfte a gyermekéhezés felszámolásáról szóló civil kezdeményezést, a nemzeti minimumprogramot is, emlékszünk még rá. Először úgy tett, mintha támogatná azt, elkezdett nagyokat ígérni. Czibere Károly államtitkár úr 2015 nyarán bejelentette: egyeztetések folynak arról, hogy a közel 500 ezer kedvezményezett gyerek nyári étkeztetése biztosított legyen, szerinte ehhez minden feltétel adott, és megvan a kapacitás is. Akkor még azt vizsgálták, hogy erre elegendő lesz-e a 3 milliárd forint. Aztán 2015 őszén jött a csavar: lesz ugyan szünidei étkeztetés, de nem félmillió gyereknek, hanem csak 200 ezernek. Ugyanis átírták a rászoruló gyerekek körét. Jelenleg más számít szegénynek év közben, mint aki szünidőben. Amúgy semmi nem változott, csak maguk írták át a rászorultságot.
De az új rendszer sem működik megfelelően. Hiába ígérték, hogy 208 ezer hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyerek kap majd enni a szünidőkben, a tavaszi szünetben csupán 96 ezer gyermek részesült étkezésben, pedig fél éven át azt hazudták, hogy 142 volt az a 96. Utána rákérdeztem, hogy az őszi szünetben hányan étkeztek. Az őszi szünetben 113 548 gyermek, a nyári szünetben 140 228 és a téli szünetben 126 051 gyermek. Igaz, hogy folyamatosan hazudtak, vagy nem akarták elárulni, államtitkár úr.
Államtitkár úr, mi annyira bonyolult? Ha önök felmérték, hogy 208 ezer gyermek önök szerint az 500 ezer helyett rászorult ma Magyarországon - a Nemzetgazdasági Minisztérium és az EMMI készítette a felmérést -, akkor mi annyira bonyolult? Tudom, belerakták azt a fél mondatot, hogy a szülőnek kell kérnie. Hogy még véletlenül se lehessen a gyerekeknek odaadni.
Államtitkár úr, egyszer legyenek már az életben becsületesek, és magyarázzák el, hogy miért fordul elő az, hogy év végén milliárdokat lopnak el a gyermekétkeztetésből, év végén, a harmadik évben (Közbekiáltás a kormánypárti padsorokból: Szégyelld magad!) folyamatosan, államtitkár úr! Erre adjon választ! (Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť