SCHMUCK ERZSÉBET

Full text search

SCHMUCK ERZSÉBET
SCHMUCK ERZSÉBET (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Az LMP a kormányzati propaganda megtiltását és a plakátkampányok költéseinek átláthatóvá tételét fontosnak tartja, a kormánypártok néhány lépést ebbe az irányba is tevő javaslatát azonban nem tudja támogatni. A kormányzati politikai plakátok betiltása önmagában ugyanis nem oldja meg a kezelendő problémát, azaz a fizetett politikai kommunikáció államosítását, hiszen a kormányzati propagandát csak még nagyobb arányban terelné át a kormánymédiában továbbra is közzétehető kormányzati hirdetésekre és a kormányközeli média finanszírozásába.
Emellett az összegző módosító javaslat megfogalmazása alapján sincs garancia, hogy a hivatalosan eddig is információs kampányoknak tekintett kormányzati plakátkampányokat a gyakorlatban a tilalom megsértése miatt a javaslat szerint eljáró kormányhivatalok tiltott politikai hirdetésnek minősítenék. További probléma, hogy nemcsak a kormányzati propaganda elhelyezését nem tiltja semmilyen módon a kormánypárti javaslat a médiában folytatott kampány esetében, hanem a szatellit-szervezetek - például a CÖF - általi kampányolást sem, ami továbbra is megkerülhetővé tesz minden kampánykorlátozást.
Súlyos hiányosság, hogy a kormány javaslata csak a szabadtéri politikai plakátok kihelyezését korlátozná, így például a BKV-járműveken vagy metrómegállókban elhelyezett hirdetési felületekre semmilyen korlátozás nem vonatkozna. A kampányidőszakon kívüli teljes, a pártokon és a kormányon túl minden magánszemélyre és magánszervezetre is vonatkozó politikai plakátolási tilalmat pedig nem látjuk sem megalapozottnak, sem végrehajthatónak.
(20.00)
Ha a kormányhivatal gumiszabály alapján mondja meg, hogy mi a politikai tartalom és mi nem az, az szükségszerűen önkényes jogalkalmazásra és a szólásszabadság sérelmére vezet.
Az LMP a fenti problémák mindegyikének orvoslására tett javaslatokat, azokat a kormánypártok ismerték és mérlegelhették, a Törvényalkotási bizottsági javaslatai közé azonban azok egyike sem került be.
A magyar demokrácia működésének súlyos gondjaira az Orbán-Simicska háborúban fogant, zárószavazás előtt álló törvényjavaslat nem megfelelő gyógyír, még ha irányában támogatható is. A jövőben ugyanis pontosan ugyanúgy átláthatatlanságban működhetnek a pártok bújtatott és kevésbé bújtatott finanszírozási útjai, és pontosan ugyanúgy, csak más utakon düböröghetnek a közpénzből folytatott kormánypárti kampányok, mint 3, 7, 11 vagy 15 éve.
A helyzet megváltoztatása érdekében egyrészt el kell végre fogadni az LMP által 2010 óta következetesen javasolt kampányfinanszírozási reformot, másrészt konkrét tilalmakat kell szabni a kormányzati és egyéb állami propagandával szemben, illetve átláthatóvá és piaci adatok alapján ellenőrizhetővé kell tenni az állami és állami vállalati médiaköltéseket. Mindezek miatt az LMP nem tudja támogatni a javaslatot. Köszönöm a figyelmet. (Szávay István tapsol.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť