DR. VAS IMRE

Full text search

DR. VAS IMRE
DR. VAS IMRE (Fidesz), a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Az Igazságügyi bizottság az egyes házszabályi rendelkezések 72. §-a alapján javasolta az Országgyűlésnek, hogy a T/15329. számon benyújtott, a burkolt pártfinanszírozás megakadályozásáról és az átlátható kampányfinanszírozás biztosításáról szóló törvényjavaslat túlterjeszkedő javaslatát nyilvánítsa szabályszerűnek. Tekintettel arra, hogy tegnapelőtt az Országgyűlés az Igazságügyi bizottság javaslatát elfogadta, a mai napon lehetőségünk van ezen szabályszerűen túlterjeszkedő módosító javaslat általános vitájának a lefolytatására.
Ahogyan a törvényjavaslat egészének általános vitájában is elhangzott, a Fidesz-frakció elkötelezett a transzparencia mellett, és támogatja a burkolt pártfinanszírozás megakadályozásáról és az átlátható kampányfinanszírozás biztosításáról szóló törvényjavaslatot. A választási eljárásról szóló törvény hatályos szövege, egészen pontosan a törvényjavaslat 148. § (2) bekezdése kimondja, amennyiben a sajtótermék politikai hirdetést kíván közölni, a választás kitűzését követő öt munkanapon belül az Állami Számvevőszékhez eljuttatja a hirdetési szolgáltatásainak árjegyzékét, amelyet az nyilvántartásba vesz és honlapján közzétesz. A sajtótermék ugyanezt az árjegyzéket a honlapján közzéteszi.
Hozzáteszem, a kampányfinanszírozásról szóló törvény szerint minden jelöltnek ugyanannyi forrás áll rendelkezésre, és ugyanannyit fordíthat kampánytevékenységre, mint az összes többi induló. A most tárgyalt, eredetileg LMP-s módosító javaslat gyakorlatilag az idézett szabályozás analógiáján szabályozná a kampányidőszakban a választási plakátok elhelyezésének lehetőségét. Még ha a módosító javaslat apróbb korrekciókra szorul is, az Igazságügyi bizottságban egyértelműen támogattuk az elképzelést, amely a választási eljárásról szóló törvény módosítására tesz javaslatot.
Azon ellenzéki pártok, akik ugyan szóban az átláthatóság hívei, viszont amikor jogszabályi módosításokról van szó, elbizonytalanodnak, itt van a lehetőségük, hogy megmutassák, saját működésükre vonatkozóan is a transzparencia oldalán állnak. Ezért is kérem, hogy támogassák a javaslatot. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť