TELEKI LÁSZLÓ

Full text search

TELEKI LÁSZLÓ
TELEKI LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Dunai Mónikának szeretném címezni, hogy én nem mondtam azt, hogy szégyelljék magukat. Tehát szeretném jelezni, hogy azt mondtam pontosan, és pontosítanám, hogy nem kellett volna megvárni a kötelezettségszegési eljárás folyamatát, hanem az ellenzék hangját meg kellett volna hallani, mert ha meghallották volna, akkor nem kellene most az Európai Uniónak megfelelni és idehozni ezt a törvényt, hogy a szegregáció ezen részét kezelje a kormány - tehát nagyon fontosnak tartom.
Azonkívül számtalan olyan dolog van, azt gondolom, amit elmondott ön is és elmondtunk többen is, hogy hogy gondoljuk. Nem lehet ma azt látni, hogy akár a nemzeti roma stratégiában, akár az európai roma keretstratégiában önök megkérdeznék az ellenzéket, hogy mi a véleményünk arról, hogy mi van abban a keretstratégiában, mind a kettőben, vagy hogy éppen az ütemezése hogy néz ki, hogy mi valósult meg abból a keretstratégiából, akár az európai uniós, akár pedig a hazai roma keretstratégiából.
Én szeretném jelezni önnek, hogy annak ellenére, hogy a pénzeket láthattuk, hogy vannak benne források, mint ahogy jeleztem az ösztöndíjaknál is, csak nem látható, hogy a roma ösztöndíjak hogy érvényesülnek. Nem látható az, hogy a „Híd a munkába” hogy érvényesült, mert Farkas Flóriánt naponta támadják azzal, hogy ellopta azt a pénzt, azt az 1,6 milliárd forintot. Tehát higgye el nekem, hogy lehet, hogy források vannak abban a munkában, amit önök elkezdtek, viszont nem teszik láthatóvá, hogy azt érzékelje a társadalom is. Ebből lehet azt is következtetni, hogy a magyarországi cigányság sem érzi azt, hogy előmozdulás lenne.
Kérem és könyörgöm, hogy menjünk ki telepre, nézzük meg, mi a helyzet ott. Itt lehet szép szólamokat mondani, meg lehet nagyon jó mondatokat mondani az integrációról meg a szegregáció felszámolásáról, viszont ha megnézzük azokat a hátrányos helyzetű régiókat, amelyekről beszéltem, akkor láthatjuk azt, hogy egyetlenegy dolognak köszönhető, hogy működik a rendszer, azok pedig a pedagógusok. Ha nem lennének az elhivatott pedagógusok, akkor már nem lenne az a rendszer, hogy lehetne arról beszélni, hogy még bemegy a gyerek az oktatási intézménybe, mert nem lenne, aki működtesse. Nem a KLIK-nek, vagy nem tudom most már, hogy ki működteti, nem a kormányhivatalnak köszönhető, hanem azoknak a pedagógusoknak, akik elszántak, és nap mint nap bemennek, erőn felül teljesítenek azért, hogy a roma gyerekek valamilyen tudást szerezzenek.
Tehát a magam részéről, a Magyar Szocialista Párt részéről nekik köszönjük meg és mindenképpen nekik köszönhető, hogy a rendszer még működik. Viszont a kormánynak a párbeszéd hiányát mindenképpen a szemére kell hogy olvassam, hogy nem tette ezt meg.
Én mindig elmondom azt is, ha valami jó dolog történik, mert az óvodai részeknél lehet látni fejlődést. Ott lehet látni azt, hogy a kötelező óvodai ellátás egy fontos szelete a magyarországi romáknak is, és abban kiemelem akár Balog Zoltán személyét, akár pedig a kormányzat szempontjából az egész kormány működését, mert az egy olyan fontos folyamatot indít el, amely a felsőoktatásig vezethet, és olyan kitörési pontokat jelenthet, amit más nem tud megadni.
Ezért tehát nem lehet azzal vádolni a Magyar Szocialista Pártot vagy éppen személyemet, hogy csak azt mondom el, hogy mi nem működik, hanem azt is elmondtam, hogy jónak tartom az ösztöndíjat, csak nem átlátható. Nem beszéltem még a roma szakkollégiumról, amit jónak tartok, államtitkár úr. Nem beszéltem az Arany János tehetséggondozó programról, amit jónak tartok, habár azt is felül kell vizsgálni, mert most már sokkal több pénz belemegy, mint amennyi tanuló van a rendszerben, és azt lehet látni nap mint nap, ha ezt jól megnézzük, hogy az Arany János tehetséggondozó hálózatban ott vannak a források, viszont a gyerekeket már nem tudják lasszóval sem fogni.
(15.10)
Mi az oka, hogy nem mennek be ebbe a programba? Pedig a lehetőség kegyetlen jó, az kiváló.
Ezeket a kérdéseket tehát, azt gondolom, közösen tudjuk csak megoldani, és erre mondtam azt, hogy ha figyeltek volna az ellenzéki hangokra, akkor talán a kötelezettségszegési eljárás nem valósult volna meg. Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. Köszönöm, elnök úr.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť