HARANGOZÓ GÁBOR ISTVÁN

Full text search

HARANGOZÓ GÁBOR ISTVÁN
HARANGOZÓ GÁBOR ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! A felsőoktatásért felelős kollégája egy kifejezetten káros, a vidék életét nem segítő, de fejlődését jelentősen veszélyeztető javaslatot tett le az asztalra. Arról van szó, hogy Magyarországon gyakorlatilag ma öt nagy agrár-felsőoktatási központ létezik, és emellett még számos más helyen zajlik agrár-felsőoktatási képzés és kutatás az országban. A kollégája által jegyzett javaslat arról szól, hogy megszüntetné ezt a szerteágazó agrár-felsőoktatást, és jelentősen koncentrálná azt. Egy új nagy nemzeti agráregyetemet akarnak létrehozni, és ebbe az egyetembe integrálnák be a többi egyetem jelentős részét. Azok az egyetemek, amiket nem akarnak e szerint a koncepció szerint beintegrálni fizikailag ebbe az egyetembe, azok is elvesztik a kutatásokkal kapcsolatos önállóságukat.
A múlt héten egy kérdésre válaszolva Rétvári Bence államtitkár úr elmondta azt is, hogy nagyon komoly fejlesztéseket kívánnak ezen az új egyetemen létrehozni, és koncentrálni is kívánják a kutatási kapacitásokat. Nem nehéz végiggondolni, hogy ha ez megvalósul, akkor ezek a vidéki egyetemek szépen lassan el fognak sorvadni. Pedig óriási lehetőség lenne abban, hogy ezeket az egyetemeket nem összerakni kell, nem koncentrálni kell, nem egy vízfejet kell belőle létrehozni, hanem az öt egyetemi központra alapozva lehetne olyan vidéki tudásbázisokat kialakítani, amely a vidék fejlesztésének az alapját, motorját tudná képezni.
Miniszter úr, az ön portfóliójába tartozik a vidék fejlesztése, ezért kérdezem önt, hogy a vidék mellé áll, vagy e mellé a koncepció mellé. Várom megtisztelő válaszát. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť