DÖMÖTÖR CSABA,

Full text search

DÖMÖTÖR CSABA,
DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Tisztelt Képviselő Úr! Végig rám nézett, de végig az motoszkált a fejemben, hogy valójában a Szocialista Pártnak intézte ezt a felszólalást, mert ha van felelőse a kialakult helyzetnek, akkor mindenekelőtt abban a pártban kell keresni. De mindezek ellenére, mivel mégiscsak egy fontos problémáról van szó, ezért nagyon is jogos elvárás az, hogy a kormány időről időre számoljon be, hogy hol is állunk, és mit is tett a devizahitelesek megsegítése érdekében.
De ha ezt tesszük, akkor nem árt szót ejteni azért az előzményekről, azért is, mert az első polgári kormány idején volt egy jól működő otthonteremtési rendszer. Ezt a Szocialista Párt felszámolta, és ezzel engedtek teret a devizahitelezésnek. Az eredmény jól ismert: a devizahitelek aránya több mint százszorosára emelkedett, és ezzel több százezer magyar család került kilátástalan helyzetbe és adósságcsapdába. (Az MSZP képviselői elhagyják a termet.) Nem csoda, hogy elmennek a Szocialista Párt képviselői, mert azt nem szeretnék hallani.
A 2010-ben újra hivatalba lépő polgári kormánynak éppen ezért az egyik első akcióterve volt a devizahitelesekkel kapcsolatos akcióterv. Egyik első intézkedésként kilakoltatási moratóriumot hirdetett, ezt követően bevezetésre került az árfolyamgát, és lehetővé vált a végtörlesztés is. Ezt követően a kormány 2014-ben újabb intézkedésekről döntött. Ezek közé tartozott a forintosítás, amely olyan törlesztőrészlet-emelkedéstől óvta meg a devizahiteles családokat, amelyet egyébként már biztosan nem bírtak volna el. A devizahitelek kivezetésével mintegy 3600 milliárd forintnyi hitelt forintosítottak.
Ezután került sor a banki elszámoltatásra. Erre azért volt szükség, mert a bankok az egyoldalú kamatemeléssel és az árfolyamgáttal tisztességtelen profithoz jutottak, és az elszámoltatásnak köszönhetően 1,3 millió magyar család terhei csökkentek mintegy 1000 milliárd forinttal.
A svájcifrank-alapú havi törlesztők nagyjából 26 ezer forinttal csökkentek. Ez is hozzátartozik ahhoz a képhez, amiről ön beszélt. Ezek az intézkedések több százezer családnak jelentettek egyébként segítséget, de jól tudjuk, hogy sok még a teendő. Egészen addig sok teendő akad még, amíg akár csak egyetlen család is van Magyarországon, amely a devizahitelek terhe alatt szenved.
Segíteni kell például azoknak, akiket a kilakoltatás réme fenyeget. Ön is erre utalt. Ezért módosult nemrég a bírósági végrehajtásról szóló törvény. Ennek alapján a jövőben csak az ingatlan becsértékének 100 százalékán lehet ingatlanokat árverezni. Ez megvédi a családokat attól a rémtől, hogy a bankok fillérekért árverezzék el a lakásaikat úgy, hogy közben még a tetemes törlesztőhátralékuk is megmarad.
Képviselő úr, én biztosíthatom arról, hogy a kormány a jövőben is mindent megtesz a devizahitelesek megsegítésére. Ha a Jobbiknak ezzel kapcsolatban vannak jobbító javaslatai, akkor az ajtó nyitva áll. Közös érdekünk, hogy megszabaduljunk a szocialista időszak egyik legterhesebb örökségétől. Köszönöm, hogy meghallgattak.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť